Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: torsdag, 23 maj, 2024 - 10:40
  • Referensnivån på vattenståndet håller på att ändras. Arkivbild.
  • Heidi Björkell-Virta och Sanna Moliis. Foto: Amira Boughdiri.

Benämningen av vattenstånd ändras när sjökort uppdateras

Benämningen av vattenstånd och hur det räknas ut håller på att ändras. Nu gäller det för båtförare att ha koll på benämningarna utgående från vilket sjökort som finns i båten. 

Just nu anges vattennivån som ett medelvattenstånd, men det nya blir att vattennivån anges enligt benämningen N2000. Vattnet mäts enligt en ny referensnivå och det gör att när nya sjökort publiceras ändras också djupet i farlederna på sjökorten. Enligt N2000 blir farlederna ungefär 20 centimeter grundare. 

– Uppdateringen av sjökort runt Åland pågår och publiceras i slutet av året eller i början av nästa, säger Henrika Björkell-Virta och Sanna Moliis från Traficom. 

Under en övergångstid är det viktigt att hålla koll på vilken benämning som finns på sjökortet som används, är det enligt medelvattenstånd eller enligt N2000.  

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »