Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: tisdag, 25 september, 2018 - 07:49Uppdaterad: tisdag, 25 september, 2018 - 11:08
  • Fysioterapeuten Markus Palm. Foto: Martina Eriksson.

Belastningsskador hos barn och unga ökar

Belastningsskador bland barn och unga ökar och blir allt vanligare.

Detta är en global trend som är en följd av att barn allt tidigare specialicerar sig på en viss idrott och åländska barn och ungdomar är inget undantag i statistiken. Åländska fysioterapeuten Markus Palm som tidigare varit verksam i Linköping i Sverige berättar att man i Sverige ser en ökning av belastningsskador till följd av att antalet såkallade profilklasser där man ägnar sig åt specifikt en idrott ökar. På Åland finns inga profilklasser på högsadienivå så här är bekymret inte lika stort i den åldersgruppen men tittar man på åldrarna 15, 16 och 17 år så finns ett problem även på Åland säger Markus Palm.

- Belastningsskador kan också vara svåra att upptäcka, mäta och rapportera, så jag tror att vi har ett större problem kring detta idag än vad vi vet om, säger Markus Palm.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »