Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: torsdag, 13 april, 2023 - 06:01Uppdaterad: torsdag, 13 april, 2023 - 11:26

Barnomsorgen under hård press på fasta Åland

Många daghemsverksamheter på fasta Åland upplever ett ökat tryck på sina enheter.

Flera kommuner menar att det beror på den nya barnomsorgslagen som trädde i kraft förra hösten. Lagändringen innebar att alla barn som fyllt 9 månader har rätt till daghemsplats. En av kommunerna som har upplevt en skillnad är Jomala. 

– I januari öppnade vi en ny dagisavdelning som vi var tvungna att organisera under hösten 2022 för att det kom så snabbt på. Nu till hösten kommer vi att behöva öppna ytterligare en avdelning. Det ökar så snabbt att vi inte har kunnat se det i förväg, säger kommundirektören i Jomala kommun Christian Dreyer

Enligt Dreyer har lagändringen fått ekonomiska konsekvenser för kommunens budget. På grund av det ökade trycket behövde kommunen ordna fler lokaler som blev en stor utgift. 

– Om fler har rätt till barnomsorg får man ju räkna med att fler kommer att nyttja barnomsorg, säger Dreyer.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »