Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: fredag, 28 augusti, 2020 - 10:57Uppdaterad: fredag, 28 augusti, 2020 - 14:30

Barn kan undantas coronatest

Alla personer med symptom som tyder på covid-19 ska provtas, men nu meddelar Ålands hälso- och sjukvård att vissa undantag görs för barn.

Barn med förkylningssymptom ska stanna hemma, men coronaprovtagning görs bara om man misstänker covid-19, om nya förkylningssymptom uppstår efter att barnet varit friskt en längre tid eller om barnet varit i kontakt med en person som testat positivt.
Ingen provtagning görs om symptomen är lindriga, om det inte finns någon känd exponering för covid-19 eller om barnet inte varit på resa de senaste två veckorna.
Man behöver heller inte testa ett barn som har lindriga symptom som upphör, vid allergier eller om näsan rinner enbart utomhus.
Om flera i samma familj har liknande symptom samtidigt räcker det med att en person testas negativt. Skola och dagvård har inte rätt att kräva intyg på resultatet.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »