Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: tisdag, 2 oktober, 2018 - 13:24Uppdaterad: tisdag, 2 oktober, 2018 - 17:20
  • Johan Alm på ÅAB gör ett sk stresstest på alla nya lånekunder. Foto: Owe Sjöblom
  • Juho-Pekka Savolainen rekommenderar ränteskydd innan räntorna börjar stiga. Här med Nordea-kollegerna Miika Salminen och Jan-Erik Rask. Foto: Owe Sjöblom

Bankräntorna kan börja stiga

Europeiska centralbanken, ECB, har gjort en förhandsbedömning som pekar på att räntorna börjar stiga om ett år ungefär. Förväntningarna från marknaden är att räntorna ska börja stiga och det är ett resultat av att ekonomin i euro-länderna går bättre. Det här kan vara en orsak för låntagare att se över sina sina lån och göra stresstest om det inte har gjorts tidigare.

- Räkna ut om man klarar av att betala lånet om räntan blir sex procent, säger Johan Alm på Ålandsbanken, som gör ett stresstest på alla nya lånekunder så att man är medveten om vad en höjd ränta kan betyda.

På Nordea säger Juho-Pekka Savolainen att kunder har börjat fråga efter olika försäkringar för att skydda sig mot höjda räntor. Det finns möjlighet att binda lånen till en fast ränta eller köpa räntetak eller räntekorridorer.

- Det kan vara läge att göra det nu, för om man väntar tills räntorna börjar stiga så är de olika ränteskydden betydligt dyrare, säger Savolainen.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »