Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: måndag, 15 april, 2024 - 16:47Uppdaterad: måndag, 15 april, 2024 - 21:52
  • Lagtingsledmöterna Veronica Thörnroos och Wille Valve. Arkivfoto.

Både glädje och svårmod i lagtinget efter VIS-beslut

Det var blandade känslor i lagtinget efter att tilläggsbudgeten, som förverkligar ett nytt patientdatasystem på Åland klubbades igenom med rösterna 20 ja, 8 nej

– Jag är glad för att Åland nu tar det här stora digitaliseringsklivet som andra regioner i Finland tagit redan för flera år sedan, sa moderaternas Wille Valve, som suttit som styrelseordförande för Ålands hälso- och sjukvård under de senaste fyra åren. 

Valve menar att diskussionen om huruvida man borde haft fler företag med i upphandlingen är hypotetisk, eftersom bara ett företag, Cambio var kvalificerat enligt de krav ÅHS ställt.  

Social- och hälsovårdsminister Arsim Zekaj, socialdemokrat, var också han nöjd över att budget beviljades. 

– Nu går vi in i skarpt läge, nu är det bara att leverera det vi har beställt. 

Veronica Thörnroos, en av de åtta som röstade mot utskottets betänkande och hellre hade sett en ny upphandling, tror inte att åttio procent av Ålands kommuner och privata vårdaktörer kommer att ansluta sig till VIS, och därmed tror hon att resilienspengarna från EU går förlorade.  

Slutligen nämner hon Finans- och näringsutskottets tvetydiga betänkande, som snarare argumenterade för att fälla tilläggsbudgeten än att bevilja den, men ändå förordade beviljande.  

– Det var det mest märkvärdiga betänkande jag har sett sedan jag kom in i lagtinget 2003. 

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »