Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: tisdag, 30 maj, 2023 - 16:57Uppdaterad: tisdag, 30 maj, 2023 - 19:38
  • Ämbetshuset och en skärmavbild från Babandos webbsida, montage.

Babandos vd ser fram emot att ta över Ålands flyktingförläggning - “verksamheten ska inte påverkas”

Från och med hösten är det företaget Babando Oy som tar över styrspakarna för Ålands flyktingförläggning, om allt går enligt den upphandling Migrationsverket blev klar med förra veckan. 

– Vårt mål har hela tiden varit att bli rikstäckande, och vi utreder för närvarande vilka specialarrangemang som krävs för Ålands del, berättar Daniel Rahman, vd på Babando för Ålands radio. 

Landskapsregeringen har i dag uppmärksammat Migri på de lagar som gäller på Åland kring bland annat språk och lagstiftningsbehörighet. 

Egentliga Finlands röda kors, som i dagsläget leder verksamheten och gav ett högre bud, har besvärat sig till marknadsdomstolen, men Migri säger till Ålands radio att allt har allt gått enligt upphandlingsreglerna. Röda korset kan enligt reglerna inte ha verksamhet på fler orter än de redan har. 

Babando Oys förhoppning är att den personal som nu jobbar vid förläggningen ska vilja fortsätta och att verksamheten ska påverkas så lite som möjligt både för personal och klienter. 

På Ålands flyktingförläggning tar man inte stress för upphandlingssituationen och påminner om att utfallet inte är helt klart.  

– Klienterna har ett skydd i och med lagen och personalen har kollektivavtal, så vi får vänta och se och sitta lugnt i båten, säger Helena Flöjt-Josefsson, biträdande chef på förläggningen. 

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »