Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: onsdag, 11 september, 2024 - 06:02
  • Infrastrukturminister Camilla Gunell. Arkivbild.

Axferries ska bildas under hösten – målet om 13 nya färjor stryks

I oktober eller november ska Axferries bildas. Tidsramen är snäv eftersom det nya rederiet ska kunna vara med i de upphandlingar som görs i svallvågorna efter Nordic Jetline och EW Finland.  

Infrastrukturminister Camilla Gunell (S) säger att responsen överlag varit positiv efter nyheten om att landskapsregeringen tillsammans med Finferries vill bilda bolaget Axferries. Relevanta frågor har också ställts, särskilt om hur konkurrensen påverkas. Gunell betonar att förvaltningen ska separera ägarstyrningen av bolagen från upphandlingen av trafiken på ett sätt som EU-kommissionen godkänner.  

I landskapsregeringens regeringsprogram finns en målsättning om 13 nya färjor fram till år 2035, men det kommer inte att förverkligas. Med hjälp av Finferries erfarenhet vill man nu renovera det som går av den befintliga flottan.  

– I någon mån har den här bilden förändrats, också för att det är väldigt kapitalberoende att göra nyanskaffningar. Vi har ritningar på en ny Ålandsanpassad färja som vi väldigt gärna skulle vilja beställa men för det behöver vi tillräckliga resurser, säger Camilla Gunell.  

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »