Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: onsdag, 20 maj, 2020 - 12:21Uppdaterad: onsdag, 20 maj, 2020 - 15:15
  • Äldre ska gärna röra på sig utomhus. Arkivbild.

Avstånd men inte isolering för över 70-åringar

Över 70-åringar ska fortsätta att undvika närkontakt med andra människor. Samtidigt är det viktigt att komma ihåg att man inte behöver isolera sig.

Det här framkom på riksregeringens presskonferens som i dag på förmiddagen hölls för att ge riktlinjer för välmående för äldre personer.

-Vi uppmanar att de äldre, om det är möjligt, rör på sig varje dag och går ut. Man kan träffa andra, gärna utomhus, bara man håller ett avstånd på två meter och håller god handhygien. I butiker och liknande är det fortsättningsvis viktigt att hålla avstånd. Det här sade Minna-Liisa Luoma som är forskningsdirektör vid THL.

Orsaken till att just 70-åringar och äldre får de här anvisningarna är att forskning visar att man i den här åldern får ett svagare immunförsvar och har fler grundsjukdomar.

De äldre uppmanas också att inte avboka planerade läkarbesök och kontakta sjukvården om man känner sig sjuk. För närstående gäller att inte träffa äldre om man har minsta lilla symtom på att vara sjuk.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »