Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: torsdag, 23 december, 2021 - 16:51Uppdaterad: torsdag, 23 december, 2021 - 16:51

"Avskaffa covidintyg inom Norden"

- Det saknas bevis för att gränskontroller minskar smittspridningen, skriver landskapsläkare Knut Lönnroth och Anders Björkman, professor vid Karolinska institutet, i en debattartikel i Dagens Nyheter i dag.

- Covidintyg för att åka till Sverige från Åland är så självklart onödigt i den epidemisituation vi är i just nu. Mer och mer talar för att de nuvarande vaccinationerna inte ger tillräckligt gott skydd för den nya virusvarianten och då förlorar covidpasset sin funktion, säger Knut Lönnroth.

Landskapsläkaren vill avskaffa alla gränshinder inom Norden, och menar att testerna och intygen är för kostsamma, har svag evidens och att de begränsar den fria rörligheten.

- Den här debatten måste hållas vid liv, så att vi inte har ett helt år till framför oss med den här typen av krav, säger Knut Lönnroth.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »