Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: fredag, 19 juli, 2024 - 16:54

Avloppsundersökning: amfetaminanvändningen ökar medan kokainet minskar

Användningen av amfetamin ökar på Åland visar nya siffror från institutet för hälsa- och välfärd, THL.

 Med jämna mellanrum görs studier av avloppsvattnet och trenden för Åland går lite emot det övriga landet. Amfetaminet ökar, precis som i landet i stort, medan användningen av kokain har minskat rejält jämfört med den förra mätningen i november 2022. Man testar också vattnet för MDMA och metamfetamin, där syns inga större förändringar och halterna är fortsatt relativt låga. Teemu Gunnar är teamchef för rättstoxikologi vid THL, han skriver i ett pressmeddelande att trenden kring ökat kokainanvändande fortsätter i riket i stort. 

– Användningen av kokain under veckosluten tyder på ökad sporadisk användning, särskilt på några av de största centralorterna, säger han. 

Den stora ökningen i kokain på Åland i den förra mätningen 2022, kunde eventuellt förklaras av att färjetrafiken kommit i gång efter pandemin samt Ålands närhet till Sverige, sa Teemu Gunnar då. 

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »