Publicerad: måndag, 21 oktober, 2019 - 01:17Uppdaterad: måndag, 21 oktober, 2019 - 01:18
  • Liberalernas Katrin Sjögren, till vänster, får lämna över titeln som lantråd. Till höger partikamraten Pernilla Söderlund. Foto: Malin Henriksson

Avgående lantrådet: Svåra frågor försvinner inte

Liberalernas Katrin Sjögren får efter söndagens val kliva av som lantråd för landskapsregeringen.

– Jag tror det till vissa delar kommer att kännas okej i morgon. I regeringsställning har vi haft en mandatperiod fullspäckad med svåra frågor, vi hade hoppats på sju mandat men fick sex stycken. Det som inte känns bra är att flera erfarna liberaler föll ur.
Vad beror det på, att de föll ur?
– Det brukar vara så, om man drivit vissa frågor och tagit ansvar så betalar det sig inte alltid, tyvärr. Men självkritisk ska man vara, har vi kommunicerat något fel? Har vi gjort någon felbedömning? Det går alltid att utveckla sig själv och sitt parti.
– Jag tror ändå, om vi blickar framåt, att man behöver ha en bred regering nästa mandatperiod. Det finns svåra frågor som inte försvinner, som kommunreformen, arbetet med självstyrelsereformen och den lågkonjunktur som verkar vara på kommande.
Är ni beredda att sitta i en kommande regering?
– Liberalerna är alltid intresserade av att ta ansvar och driva utvecklingen framåt. Det beror på vad landskapsregeringen vill åstadkomma och hur regeringsprogrammet ser ut.
Kan ni mötas i kommunreformfrågan med Centern som regeringsbildare?
– Det måste jag utgå från.