• Liberalernas Katrin Sjögren, till vänster, får lämna över titeln som lantråd. Till höger partikamraten Pernilla Söderlund. Foto: Malin Henriksson
Publicerad: måndag, 21 oktober, 2019 - 01:17, uppdaterad: måndag, 21 oktober, 2019 - 01:18

Avgående lantrådet: Svåra frågor försvinner inte

Liberalernas Katrin Sjögren får efter söndagens val kliva av som lantråd för landskapsregeringen.

– Jag tror det till vissa delar kommer att kännas okej i morgon. I regeringsställning har vi haft en mandatperiod fullspäckad med svåra frågor, vi hade hoppats på sju mandat men fick sex stycken. Det som inte känns bra är att flera erfarna liberaler föll ur.
Vad beror det på, att de föll ur?
– Det brukar vara så, om man drivit vissa frågor och tagit ansvar så betalar det sig inte alltid, tyvärr. Men självkritisk ska man vara, har vi kommunicerat något fel? Har vi gjort någon felbedömning? Det går alltid att utveckla sig själv och sitt parti.
– Jag tror ändå, om vi blickar framåt, att man behöver ha en bred regering nästa mandatperiod. Det finns svåra frågor som inte försvinner, som kommunreformen, arbetet med självstyrelsereformen och den lågkonjunktur som verkar vara på kommande.
Är ni beredda att sitta i en kommande regering?
– Liberalerna är alltid intresserade av att ta ansvar och driva utvecklingen framåt. Det beror på vad landskapsregeringen vill åstadkomma och hur regeringsprogrammet ser ut.
Kan ni mötas i kommunreformfrågan med Centern som regeringsbildare?
– Det måste jag utgå från.

Fler Nyheter

“Liberalerna var inte önskvärda i regeringsförhandlingarna”

Katrin Sjögren:
Varken Camilla Gunell (S) eller Katrin Sjögren (L) är förvånade över den regeringsbas som idag presenterades.

Sandberg: "Vinnarnas regering"

Siv Sandberg:
Vinnarnas regering och en regering som vänder högerut. Så kan den nya regeringsbasen som presenterades i dag sammanfattas enligt Siv Sandberg, statsvetare och forskare vid Åbo Akademi.

Inkommande post väntas bli försenad

Eivor Granberg:
Betydande förseningar i postgången väntas även drabba ålänningarna, med anledning av den strejk som i dag inleds i riket inom den finländska posten, Posti.

Nominera till Årets senior

Äldrerådet i Mariehamn har sedan 2011 delat ut utmärkelsen Årets senior och den som premieras får dela ut en summa på 200 euro till en ideell förening som Årets senior anser gör ett gott arbete för våra medmänniskor.

Pensionärer, flyktingar och gasbilar i ÅD-motioner

Stephan Toivonen kommenterar regeringsbasen:
Ett skattefritt pensionsarvode på 100 euro till alla som lyfter folkpension, sjukpension eller som av olika orsaker inte längre erhåller inkomstrelaterad ersättning. Detta istället för den summa på 1,8 miljoner för avdrag på löne-och pensionsinkomster som finns i den avgående landskapsregeringens budgetförslag för år 2020.

"Bergstrukturen är närmast att jämföras med en frusen tvättsvamp"

Förhållandena i bergstrukturen i farleden utanför Degerby på Föglö är "närmast att jämföras med en frusen tvättsvamp". Det skriver Bengt Eriksson , projektledare på Byggab som tilldelats uppdraget att bygga en bro mellan Gripö och Deberby, i en insändare i dagens lokaltidningar.

Sju nya i lagtinget efter regeringsbildningen

Moderat samlings två ministerposter i den nya landskapsregeringen innebär att de avgående ministrarna Wille Valve och Mika Nordberg tar plats i lagtinget. Sammanlagt sju nya lagtingsledamöter tar plats i lagtinget.

C, ObS, MSÅ och HI i regering

C, ObS, MSÅ och HI i regering:
Dessa fyra partier ingår i regeringen: Centern, Obunden samling, Moderat samling Åland och Hållbart initiativ. Ålands Framtid stöder regeringen, men får ingen ministerpost.

Regeringsbasen presenteras idag

Idag klockan 12.00 presenteras regeringsbasen av regeringssonderaren Veronica Thörnroos (C). Ålands Radio direktsänder presskonferensen från start.