• Finströms kommunkansli. Arkivfoto: Malin Lundberg.
Nyhetsnotisen i ljudformat:
Publicerad: fredag, 15 november, 2019 - 14:11, uppdaterad: fredag, 15 november, 2019 - 17:50

Även Finström säger nej till gemensam räddningsmyndighet

Finström säger nej till avtalet för en gemensam räddningsmyndighet för Åland. Det står klart efter kommunfullmäktiges sammanträde under torsdagen.

Avtalsförslaget har dock redan fallit, efter att Jomala och Saltvik förkastade det tidigare i veckan. Avtalet var utformat så att alla kommuner behövde omfatta det för att det skulle bli bindande.

Finströms kommunstyrelse hade föreslagit att fullmäktige godkänner avtalet, förutsatt att Räddningsområde Ålands landskommuner (RÅL) godkänner att den gemensamma räddningsmyndigheten bildas. Fullmäktigeledamot Carola Wikström-Nordberg, understödd av Ove Söderman, föreslog dock att fullmäktige inte skulle omfatta avtalsförslaget, vilket man sedan beslutade.

Däremot godkände Finströms kommunfullmäktige grundavtalet till Kommunernas socialtjänst (KST), med tillägget att det i förvaltningsstadgan ska framgå att det på norra Åland ska finnas ett mottagningsrum för social service.

 

 

Fler Nyheter

Stor organisationsreform väntar i Mariehamn

Stadens barnomsorg flyttas från socialförvaltningen till bildningssektorn. Det är en av de största förändringarna när Mariehamns stad gör en organisationsreform som börjar gälla år 2021. Av nuvarande socialnämnd bildas en äldrenämnd där äldresektorns ärenden handhas.

Samlingshuset levereras senare än väntat

Dennis Jansson, byggnadskommitténs ordförande:
Samlingshuset i Prestgårdenby, som skulle överlämnats till Jomala kommun nästa vecka, försenas med drygt en månad. Det beskedet fick byggnadskommittén vid ett besök i byggnaden under gårdagen.

MSÅ kritiserar planer för kommunreform och kortrutt

Tage Silander:
Hanteringen av kommunreformen och kortrutten i finans- och näringsutskottets utlåtandet över budgeten för år 2020 är problematiska för regeringspartiet Moderat samling. Det framkom under lagtingsdebatten i går. Tage Silander (MSÅ) efterlyste en tidsmässig ram för när kommunsammanslagningarna ska vara genomförda.

Dagsböter för ärekränkning

Nyhetsnotisen i ljudform:
Dagsböter på sammanlagt 945 euro. Det blev straffet för en man som i Ålands tingsrätt stått åtalad för ärekränkning.

MGF har hittat tomt för ny hall

Nyhetsnotisen i ljudform:
Mariehamns gymnastikförening kommer att lämna Mariehamn och börja bygga en hall på en privat tomt i Möckelö i Jomala. Tomten som MGF tittat på är tillräckligt stor för deras tilltänkta hall som är 2000 kvm plus parkeringsplatser.

Olaga hot och grovt rån

Tomas Tornefjell rapporterar:
I dag inleddes en rättegång i Ålands tingsrätt där sammanlagt 12 personer står åtalade. Bland åtalspunkterna återfinns bland annat grovt rån olaga hot och misshandel. Dagens första mål ställdes in eftersom den åtalade inte dök upp.

Farmaravtal mellan IFK och JIK fortlöper

IFK Mariehamn och Jomala IK har ett muntligt avtal att fortsätta sitt farmaravtal även nästa år. Ett farmaravtal innebär att en spelare från till exempel JIK kan spela för IFK Mariehamn och vice versa, inom ramen för det regelverk som finns när det gäller farmaravtal.

Sunds kommundirektör slutar

Jens Andersén:
Sunds kommundirektör Jens Andersén slutar. Kommunfullmäktige beslutade igår att bevilja hans ansökan om att entledigas från sitt uppdrag då han vill söka sig nya utmaningar i arbetslivet.

Fängelse efter båtkrock med bropelare

Nyhetsnotisen i ljudform:
En man i 20-årsåldern framförde i somras en fritidsbåt trots att han hade 2,42 promille alkohol i blodet. Han döms nu av Ålands tingsrätt för sjöfylleri och sjötrafikbrott till ett villkorligt fängelsestraff i tre månader.