Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: torsdag, 6 juli, 2017 - 11:17Uppdaterad: torsdag, 6 juli, 2017 - 15:35
  • Åland United sponsras i år bland annat av det politiska partiet Åländsk demokrati. Arkivfoto.

ÅU sponsras av Åländsk Demokrati

Är det lämpligt att ett idrottslag sponsras av ett politiskt parti? Den frågan har ställts till Ålands Radio med anledning av att Åländsk Demokrati sponsrar en av fotbollslaget Åland Uniteds spelare.

Ett arrangemang som innebär att partiets namn ropas ut i högtalarna innan matchstart. Styrelsens ordförande, Peter Lindbäck, säger att Åland United inte har sett det som kontroversiellt att ha ett politiskt parti som sponsor, men att man ska diskutera frågan inför nästa säsong.

Politisk reklam är känsligt inom idrotten och 2009 tvingades IFK Mariehamns hockeyherrar att avbryta ett avtal där de gjorde reklam för obunden samling på sin utrustning, eftersom de spelade i Sverige där ishockeylag inte får göra politisk reklam. Ligalaget IFK Mariehamn har inte några partier som sponsorer i år. Men enligt klubbdirektör Peter Mattsson har man tidigare haft några politiska partier som sponsrat verksamheten genom att annonsera i klubbens programblad.

 

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »