Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: torsdag, 5 oktober, 2023 - 15:18Uppdaterad: tisdag, 10 oktober, 2023 - 10:32
  • Ålands tingsrätt, foto: Malin Lundberg

Åtta lagtingskandidater dömda för brott

Åtta av de kandidater som ställer upp i lagtingsvalet i år har under de senaste tio åren dömts för brott. Bland domarna hittas bland annat sjöfartsförseeleser, personregisterbrott, misshandel och tagande av muta. 

Domarna fördelar sig på tre partier: Obunden samling, Liberalerna och Centern. 

Flera av domarna är kända sedan tidigare, och en del av brotten har många år på nacken. Andra är färskare, och ett par hittas hos kandidater som inte tidigare ställt upp i lagtingsval. Sett till straffpåföljd är det Obunden samlings kandidater som begått de grövsta brotten. 

De tre kandidater från obunden samling som har dömts för brott under de senaste tio åren har alla fått fängelse som straffpåföljd. Straffen är avtjänade och partiordförande Marcus Måtar tror inte att de påverkar förtroendet för partiet. 

– Det är gammalt skit, så kan du citera mig, säger Måtar till Ålands radio. 

Liberalernas ordförande Katrin Sjögren säger att kandidaterna speglar ett genomsnitt av befolkningen i stort. 

– Har man fått en dom och avtjänat ett straff så har man uppfyllt sin skyldighet och i slutändan är det väljarna som avgör, säger Sjögren. 

Hon får medhåll av Centerns partiordförande Veronica Thörnroos, som kände till bägge de brott som centerkandidater dömts för. 

Ålands radio har granskat samtliga lagtingskandidater som har domar i rättegångsregistret i samarbete med Svenska Yles datajournalist Linus Lång. Rättegångsregistret omfattar samtliga tingsrätter i landet och sträcker sig tio år bakåt i tiden. Domar från tiden före 2013 beaktas alltså inte i denna granskning. Ålands radio har inte gjort sökningar på domar i Sverige. Kandidaterna har fått möjlighet att kommentera sina domar, dessa kommentarer hör du i det längre inslag som finns bifogat i den här artikeln, där också en närmare redogörelse för innehållet i domarna finns.

Domar efter parti och straffpåföljd: 

  • Kaj Bäckman, Ob. Grovt bokföringsbrott, oredlighet som gäldenär och gäldenärsbedrägeri 2015, Ålands tingsrätt. Straffpåföljder: Villkorligt fängelse i åtta månader samt ersättningar till målsägande för ekonomisk skada. Bokföringsbrott 2021, Västra Nylands tingsrätt, fastställt i Helsingfors hovrätt 2023. Straffpåföljd 50 dagsböter. 
  • Marcus Måtar, Ob. Grovt ocker, Högsta domstolen, 2019. Straffpåföljd 4 månaders villkorligt fängelse. 
  • Nils Manelius, Ob. Tre fall av misshandel, 2014, villkorligt fängelse i 60 dagar. 
  • Anders T Karlsson, C. Tagande av muta i näringsverksamhet, Ålands tingsrätt 2021. Straffpåföljd 50 dagsböter. 
  • Jan-Erik Mattson, C. Hindrande av tjänsteman, Ålands tingsrätt 2014. Straffpåföljd: 20 dagsböter. 
  • Tomas Blomberg, Lib. Fornminnesförseelse, Ålands tingsrätt 2018. Straffpåföljd: 30 dagsböter. 
  • Pehr Johan “Pocke” Perämaa, Lib. Brott mot lagen om bekämpande av oljeskador samt miljöskyddsförseelse, Ålands tingsrätt 2017. Straffpåföljd: 35 dagsböter. 
  • Sari Johansson, Lib. Personregisterbrott samt två brott mot tjänsteplikt, Ålands tingsrätt, 2018. Straffpåföljd 30 dagsböter. 

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »