Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: torsdag, 17 augusti, 2023 - 12:36
  • Befälen kräver 70 000 euro i utebliven lön. Pressbild.

Åtta befäl stämmer Godby Shipping

Åtta befäl kräver Godby Shipping på sammanlagt nästan 70 000 euro i utebliven lön.

I den gemensamma stämningsansökan framför befälen att bolagets anmälningstider för permitteringar under coronapandemin stred mot kollektivavtalet och att de därför har rätt till ersättning för lön de aldrig fick.  

Stämningen riktar sig mot Oy Trailer-Link Ab som är Godby Shippings helägda dotterbolag.  

Efter att coronapandemin brutit ut förhandlade bolaget och förtroendepersonerna fram en förkortning av anmälningstiderna för permitteringar till 14 dagar, men i stämningsansökan hävdas att en överenskommelse om en sådan sak inte är tillåten enligt kollektivavtalet.   

Befälen skriver också att det var bolaget som självmant fattade beslutet att avbryta trafikeringen, det var således ett beslut som bolaget inte hade tvingats till av lagstiftaren eller någon annan extern myndighet. Därför, anser de, borde reglerna om anmälningstiden som stipuleras i kollektivavtalet ha följts. Så istället för den 14 dagar långa anmälningstiden för permitteringar så borde det i själva verket ha varit 90, 60, 45 eller 30 dagar beroende på befälens arbetsuppgifter och anställningens längd. Det här är också orsaken till varför de åtta befälens yrkanden skiljer sig åt, från 6 000 euro till 16 000 euro.   

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »