Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: onsdag, 17 maj, 2023 - 10:53Uppdaterad: onsdag, 17 maj, 2023 - 13:15
  • Vattenintaget från Dalkarby träsk är tillfälligt avstängt. Arkivbild.

Åtgärder vidtagna för att skydda dricksvattnet efter dieselutsläpp

Ålands vatten har tillfälligt stängt av vattenintaget från Dalkarby träsk efter dieselutsläppet som skedde på onsdagsmorgonen. 

Vi gör det för säkerhets skull och vattenintaget är avstängt fram till fredag, säger Christian Nordas, vd på Ålands vatten. 

Jomala FBK har sanerat den sträckan längs med Jomala rakan där det fanns en sträng med diesel, det område som är ett vattenskyddsområde. Det finns även torv utlagt på känsliga ställen som ska suga upp eventuella rester. Om det börjar regna under eftermiddagen kan diesel som inte gått att sanera spolas ner i träsket. 
- Vi följer kontinuerligt med situationen runt Dalkarby träsk och alla berörda myndigheter är redo för ytterligare insatser om det behövs, säger Lennart Johansson, räddningschef vid RÅL. 

Utsläppet sträcker sig från Bläckfisken på Nya Godbyvägen i norrgående riktning mot Godby, in via Lövdalsvägen och vidare på Gamla Godbyvägen till Vikingahallens parkering. Det kan råda halka fläckvis på sträckan på grund av utsläppet.  

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »