Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: tisdag, 12 september, 2023 - 06:04Uppdaterad: tisdag, 12 september, 2023 - 07:11

Åtalas för sprängningsarbete där stenar regnade på granne

I juni 2021 utfördes ett sprängningsarbete i Jomala som slutade med att det regnade stenar på en grannes hustak och tomt, det ledde till åtal som på måndagen togs upp i Ålands tingsrätt. 

En man stod åtalad för framkallande av fara alternativt ovarsam hantering och åklagaren yrkar på ett strängt bötesstraff. 

Enligt stämningsansökan var mannen sprängarbas och genomförde sprängningsarbeten som var beläget cirka 54 meter från närmaste bostadshus. Vid sprängningen har det flugit stenar i omgivningen. Somliga stenar har varit knappt tio centimeter i diameter och med en vikt om knappt ett kilo. Stenarna har regnat ner över målsägandens hustak och även på gården. Mannen har inte tagit ställning till om han är skyldig till brott eller inte. 

Även en annan man stod åtalad med anledning av sprängningen. Det är vd:n för bolaget som utförde sprängningen, han står åtalad för arbetarskyddsbrott.

Enligt stämningsansökan har vd:n försummat övervakningen av att det i samband med sprängningsarbetet inte tillhandahållits eller uppgjorts en skriftlig, utförlig, säkerhetsplan samt sprängningsplaner. Det har ej heller upprätthållits bokföring över de explosiva varor som förts till, använts vid och transporterats bort från sprängningsplatsen. Den åtalade har inte heller anmält denna explosionsolycka till arbetarskyddsmyndigheten. Vd:n medger att bolaget utfört sprängningen, men bestrider brott.  

Åklagaren yrkar på 35 dagsböter som lämpligt straff för vd:n. Dom faller senare.  

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »