Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: fredag, 27 juli, 2018 - 13:07
  • Vägen vid Sandösundsbron grusas för att asfalten smälter i värmen. Foto: privat.

Asfalten smälter och måste sandas

Asfalten på vissa vägar smälter i värmen och måste därför sandas. Det säger Robert Karlsson, som är vägmästare på landskapsregeringen.

Trafikanter som ska över Sandösundsbron i Vårdö möts av skyltar som varnar för halka, begränsar hastigheten till 30 kilometer i timmen och vägbanan är täckt med grus.

- Asfalten blöder och det kommer ämnen ur den. Vi har sandat den 350 meter långa sträckan från Sandösunds camping och över Sandösundsbron. När trafiken tryckt ner sanden så att vägytan blivit mättad sopar vi bort gruset, säger Robert Karlsson.

Orsaken är att det blev för mycket returasfalt i blandningen då man skulle asfaltera vägen och därför blir vägen mjuk och geggig då det blir varmt.

- Vi behöver inte grusa vägen varje år, utan då det är varmt en längre tid. Det är tredje eller fjärde gången vi gör det här sen vägen asfalterades, säger Karlsson.

Man har nu grusat vägen två gånger på en vecka, den senaste gången mer än den första, eftersom att gruset sprättar bort när bilarna överskrider hastighetsbegränsningen. Karlsson poängterar därför att begränsningen ska respekteras, speciellt för motorcyklister.

- Förutom att det kan sprätta grus på fordonen kan trafikanterna få sladd i gruset och den hala vägbanan. Dessutom sjunker inte gruset ner i vägen om trafikanterna kör för fort, säger han.

På Brändö finns en liknande väg, men den blöder inte lika mycket och därför har man inte behövt sanda den än. Fortsätter det varma vädret kommer det ta en lång tid innan gruset blir fastkört i beläggningen. Men Karlsson hoppas att man kan sopa bort gruset från Sandösundsbron redan nästa vecka.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »