Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: fredag, 15 december, 2023 - 06:04Uppdaterad: fredag, 15 december, 2023 - 06:57
  • Emelie Jansson blev vald till årets lärare. Foto: Martina Eriksson

Årets lärare ser försämrad läsförståelse hos skoleleverna

Årets lärare 2023, matematik- och fysikläraren Emilie Jansson, märker en försämrad läsförståelse hos skoleleverna.  

Hon började arbeta som lärare för 15 år sedan och säger att hon i undervisningen i dag ser en oförståelse bland eleverna kring hur man ska lära sig något och hur man får fram det viktiga i en text. Att eleverna läser mindre nu än tidigare kan vara orsaken, tror Emilie Jansson.  
– Barnen vet inte hur de ska angripa en text och hitta det viktigaste för de läser inte längre. Det här gäller inte för alla, men för många, säger hon. 

Emilie Jansson menar att det här är en utveckling som man accepterar just nu, att det som lärare är viktigt att fundera på hur man kan träna eleverna i att ta sig an en text och förstå vad som är viktigt i det som står där.  
– Förhoppningsvis ser samhället det här så småningom att antingen har vi det så här eller så måste vi jobba för att barn ska läsa mera. Det här är inte bara skolans jobb, man måste också läsa hemma för att det ska göra skillnad, säger Emilie Jansson.  

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »