Nyhetsnotisen i ljudformat
Publicerad: måndag, 9 december, 2019 - 11:26, uppdaterad: måndag, 9 december, 2019 - 15:14

Arbetslösheten steg i november

Den relativa arbetslösheten var större i november i år jämfört med samma månad i fjol. I år var det 3,5 procent av befolkningen som var arbetslösa jämfört med 3,3 procent 2018. För kvinnorna var det relativa arbetslöshetstalet 3,0 procent medan det var 4,0 procent för männen.

I november var 1,1 procent av arbetskraften sysselsatta i sysselsättningsfrämjande åtgärder, såsom sysselsättningsstöd, arbetsprövning, arbetspraktik eller i sysselsättningsfrämjande utbildning.

Det relativa arbetslöshetstalet för ungdomar under 25 år var 5,4 procent, i november ifjol var det 5,3 procent. För kvinnor var ungdomsarbetslöshetstalet betydligt lägre än för männen, 3,6 procent jämfört med 7,2 procent. Det relativa arbetslöshetstalet för de 55 år fyllda var 3,7 procent, 3,1 procent i november ifjol. Här var arbetslöshetstalet 2,9 procent för kvinnorna och 4,6 procent för männen. Antalet långtidsarbetslösa, 172 stycken, var högre än i november ifjol, 148 stycken, och utgör 1,1 procent av arbetskraften.

Jämfört med oktober var det en liten ökning, 0,1 procent högre i november.

Fler Nyheter

Inte jäv vid beslut om pengar till biogasanläggning

Landskapsregeringen anser inte att det var frågan om jäv då landskapet beviljade Svinryggens deponi och inte Ålandskomposten investeringsstöd för uppförande av en biogasanläggning.

Viruset ännu inget problem för Viking Lines nybygge

Hör nyhetsnotisen i ljudformat:
Åbo Underrättelser publicerade idag en artikel där de varnade för att coronaviruset kan leda till att Viking Lines nya fartyg, som byggs i Kina, försenas. Enligt artikeln är varvsstaden Xiamen en spökstad.

Nordlund minister först till sommaren

Hör nyhetsnotisen i ljudformat:
Roger Nordlund (C) har fått en planerad knäoperation framskjuten. Det gör att han kliver på finansministerposten först tidigast till sommaren i stället för i början på mars som det ursprungligen var tänkt.

Sjömän och sjukskötare ställer diagnoser på virtuella patienter

Hör nyhetsnotisen i ljudformat:
Högskolan på Åland är först i Finland med att köpa in simuleringsprogrammet Body Interact som ska hjälpa studerande och sjöpersonal att ställa rätt diagnos på virtuella patienter.

Vårjakten avgörs i EU-domstolen utan muntligt hörande

Jaktförvaltare Robin Juslin intervjuas av Eva Ringbom-Fonsell:
Frågan om vårfågeljakten på guding avgörs i EU-domstolen utan muntligt hörande och utan att generaladvokaten ger förslag till avgörande. Det meddelar landskapsregeringen i ett pressmeddelande.

Visit Åland beviljas 1,1 miljoner

Hör nyhetsnotisen i ljudformat:
Landskapet beviljar ett fortsatt verksamhetsstöd till visit Åland på 1,1 miljoner euro.

Ålcom fortsätter satsa på TV i riket

Hör nyhetsnotisen i ljudformat:
Ålcom levererar nu TV till 160 000 nya kunder i Riket.

1875 brott begicks på Åland 2018

Hör nyhetsnotisen i ljudformat:
Under 2018 anmäldes 1875 brott på Åland. Det visar nya siffror ifrån Ålands statistik- och utredningsbyrå, ÅSUB, som för första gången publicerar en statistiknyhet om brott på Åland.

PAF beviljas tillstånd för Paf Låttå

Hör nyhetsnotisen i ljudformat:
Landskapsregeringen beviljar Ålands Penningautomatförening tillstånd att anordna lotteriet Paf Låttå.