Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: onsdag, 14 april, 2021 - 16:30Uppdaterad: onsdag, 14 april, 2021 - 16:30

Arbete pågår för lön för specialkompetens

Lagtingsledamot Jessy Eckerman (S) lyfte under lagtingets frågestund i dag en fråga kring landskapsregeringens plan för att motverka personalflykt från ÅHS.

Frågan ställdes appropå det upprop som ett 30-tal barnmorskor och hälsovårdare gick ut med tidigare i vår där man kräver lön för den spetskompetens som krävs för arbetet.

Social- och hälsovårdsminister Annette Holmberg-Jansson (MSÅ) svarade att man inte bara inom ÅHS utan inom hela landskapsförvaltningen tittar på hur man ska kunna värdesätta olika sorters specialkunnande.
- Det är ett jättestort arbete. Det är klart att det måste synas att man gått en extra utbildning, ÅHS tittar på detta och är inte klara med det arbetet, sa Annette Holmberg-Jansson.

Jessy Eckerman frågade om det finns någon plan att börja utbilda hälsovårdare eller barnmorskor på Åland. Annette Holmberg-Jansson svarade att inga sådana planer finns men att ÅHS och Högskolan på Åland finns där man tittar på hur man mera ska kunna nyttja specialsjukskötare inom hälsovården.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »