Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: fredag, 7 januari, 2022 - 11:14Uppdaterad: fredag, 7 januari, 2022 - 21:00

"Det är orealistiskt att vi ska kunna trygga skolorna"

Att närundervisning skulle kunna inledas på ett tryggt sätt är orealistiskt, säger Sara Kemetter i Ålands lärarförening.

I en skrivelse tillsammans med ordförande Karsten Steiner kräver man att landskapsregeringen ska införa distansundervisning även för de lägre årskurserna.
- På presskonferensen i onsdags garanterade utbildningsminister Annika Hambrudd att skolornas personal skulle göra allt för att trygga skolmiljön. Vi kommer förstås alla att göra allt vi kan. Men det är en orealistisk arbetssituation med de personalresurser, utrymmen och faciliteter som finns, säger Sara Kemetter.

Trånga skolbyggnader, delade utrymmen som kapprum, stora matlag och inbesparningar som gjorts på städningen i Mariehamns skolor är alla problem då omikron-varianten innebär att smittan är luftburen.
- En rektor har ändå ett personligt tjänstemanna-ansvar och försätts i en väldigt svår situation. Hur ska de kunna garantera att skolmiljön är trygg, som ministern utlovar? Och när lärare och övrig personal blir sjuka eller försatta i karantän, vem vill då komma som vikarie till skolan, säger Sara Kemetter.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »