Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: måndag, 21 november, 2016 - 15:24Uppdaterad: måndag, 21 november, 2016 - 15:48
  • Eget båtregister viktig självstyrelsepolitik enligt lagtinget. Arkivfoto: Cecilia Ekströmer.

Applåder för nytt båtregister

Ett genialiskt sätt att använda självstyrelsen för att lindra effekterna för ålänningarna av en statlig båtskatt som riktar sig mot den företrädesvis svenska befolkningen i kusttrakterna i Finland och mot Åland.

 Det tyckte moderaternas Gun-Mari Lindholm i lagtinget i dag, när landskapsregeringen lagförslag om att kraftigt höja gränsen för motorstyrka när det blir obligatoriskt att registrera sin båt, debatterades. Också oppositionen applåderade lagförslaget som centerns Harry Jansson och Axel Jonsson från Ålands framtid som gick i debatt med Stephan Toivonen, Åländsk demokrati, som ifrågasatte det han kallade för ”käppar i hjulet-politik”.

- Det är bra att vi använder vår självstyrelse mera kreativt för att göra det bättre för ålänningarna. Tycker inte Stephan Toivonen det, undrade Axel Jonsson.

- Men nu kan vi ändå inte i slutänden påverkas båtskatten så här, utan gör det bara krångligare och dyrare, svarade Stephan Toivonen.

Lag- och kulturutskottet skal nu syna frågan närmare innan det blir beslut i lagtinget.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »