Publicerad: torsdag, 26 mars, 2020 - 05:58Uppdaterad: torsdag, 26 mars, 2020 - 11:04
  • Apotekare Ingrid Qvarnström. Arkivfoto: Eva Ringbom-Fonsell.

Apoteken gör hemleveranser i kristider

För den som rekommenderas att självisolera ska det inte utgöra något problem att få de mediciner man behöver, även om dessa är receptbelagda.

Då det nu råder undantagstillstånd går läkemedelstillsynsmyndigheten Fimea ut med föreskrifter som möjliggör distanshandel med läkemedel, något som också apoteken på Åland nu erbjuder.
- I första hand ser vi gärna att en anhörig eller någon annan kommer och hämtar ut medicinen, och oftast går det eftersom de som är 70 eller äldre och ska stanna hemma behöver hjälp med annat också. Men i värsta fall levererar vi, så i alla eventualiteter är tillförseln tryggad, säger Ingrid Qvarnström, apotekare på Första apoteket i Mariehamn.

På Godby apotek, som inte har någon nätförsäljning, kan man beställa sin medicin via telefon och få den skickad som postpaket, men man håller även de första 45 minuterna av öppethållningstiden reserverad för riskgrupper.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »