Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: måndag, 17 maj, 2021 - 19:23Uppdaterad: måndag, 17 maj, 2021 - 19:23
  • Johan Ek på Centralapoteket. Arkivbild.

Apotek kan ta in hemtest för covid-19

Antigentester, ett slags test för att se om man har covid-19, kan snart finnas på Åland.

Antigentester har redan börjat dyka upp på butikshyllor i landet och Johan Ek, apotekare vid Centralapoteket, tror att intresset på Åland är stort.

- Det blir nog aktuellt att ta in när det blir tillgängligt. De borde komma inom de närmsta dagarna, säger Johan Ek.

Vid Godby Apotek har man ännu inte tagit in antigentester, vilket man inte heller vid Första Apoteket gjort. Ingrid Qvarnström, apotekare vid Första Apoteket, säger att det kan bli aktuellt att ta in testerna om efterfrågan finns.

Christian Jansson, enhetschef vid ÅHS laboratorieenhet, säger att antigentester inte är lika tillförlitliga som de PCR-tester sjukvården använder sig av för att testa för covid-19. Han säger bland annat att testerna kan innebära en falsk trygghet, eftersom det behövs mer virus för att få ett positivt svar med antigentester än med PCR-tester. Enligt honom kan det dock vara bra att man med antigentester kan fånga upp eventuellt stora smittspridare som bär på mycket virus samt att de är billiga och lätta att utföra.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »