Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: tisdag, 30 juni, 2020 - 17:12Uppdaterad: onsdag, 1 juli, 2020 - 18:24
  • Det blir inget filialapotek i Jomala med möjlig placering i Maxinge.

Apotek i Jomala kan utredas

Säkerhets- och utvecklingscentret för läkemedelsområdet, Fimea, ger inte Johan Ek tillstånd att inrätta ett filialapotek med möjlig placering i Maxinge.

Han ansökte första gången om att upprätta en filial i Jomala 2011, sedan dess har kommunens befolkning ökat med cirka tusen personer.

I sitt beslutsförslag skriver Fimea att man däremot kan tänka sig att utreda ett självständigt apotek. Det gör man nu inledningsvis genom att höra apoteken i Mariehamn och Godby, Ålands landskapsregering samt Jomala kommun. Frågeställningen är om det förekommer brister i tillgången till apotekstjänster och läkemedel i Jomala eller inom landskapet, något som skulle motivera ytterligare ett apotek.

Fimea noterar att apotekstätheten på Åland är mindre än i övriga Finland; ett apotek per 7.500 invånare jämfört med ett apotek per 6.800 invånare.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »