Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: lördag, 4 april, 2020 - 12:35Uppdaterad: lördag, 4 april, 2020 - 12:36
  • Kim Westman, stationschef för Gränsbevakningen på Åland

Antalet inresande till Åland konstant

Det kommer varje dygn mellan 15 och 40 personer till Åland med flyg och fartyg.

Det är ett antal som tycks ha blivit konstant under den senaste veckan. 50-60 procent av resorna har med arbetsrelaterade ärenden att göra.

Efter incidenten med en fritidsbåtsägare som tog sig från Sverige till Åland och greps vid ankomsten hit har Gränsbevakningen under veckan patrullerat havsområdet mellan Åland och Sverige.

- Finländska medborgare är alltid välkomna hem, säger Kim Westman, stationschef för Gränsbevakningen på Åland.

Samma sak om man är utländsk medborgare men fast bosatt på Åland. Men i gränslandet mellan tillåtet och otillåtet finns det en gråzon. Ett exempel som framkom under fredagens presskonferens var en person som själv är finländsk medborgare, men med resten av familjen som inte är det.

Sådant kan vara tillåtet, men det krävs detaljer för att ge tydliga svar. Därför har gränsbevakningen infört en telefonlinje dit man kan ringa med frågor av sådan karaktär: 029-410 41 (eller om du befinner dig i utlandet: +358-29-410 41). Allt detta enligt Gränsbevakningens stationschef på Åland, Kim Westman.

 

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »