Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: torsdag, 20 december, 2018 - 17:17Uppdaterad: torsdag, 20 december, 2018 - 17:20
  • ÅNOM skriver till LR om kortrutten. Arkivfoto.

ÅNOM kritiserar ruttändring för kortrutten

Landskapsregeringen har utan diskussion valt att göra en ruttförändring för farleden på västra Föglö som riskerar hota en skyddsvärd och rödlistad ålgräsäng. Det skriver Ålands natur och miljö i ett pressmeddelande och menar att ingreppet inte borde tillåtas.

- Landskapsregeringen har dyrt och heligt lovat att minimera miljöpåverkan i alla steg i kortruttsprocessen. Nu visar de prov på att så inte är fallet. Att utan offentlig diskussion göra en ny farledsdragning efter MKB:n har fastställts är att mörka kommande ingrepp i vårt redan känsliga hav, skriver föreningen.

Föreningen har sänt en skrivelse till landskapets miljöbyrå och kräver ett snabbt svar.

Projektchef Ian Bergström på landskapets vägnätsbyrå menar att denna dragning hela tiden funnits med som ett alternativ.

- Det finns två alternativ för farleden, det andra alternativet är att gå strax norr om. Det återstår ännu utredningar och vi ska försöka låta bli att påverka ålgräsängen, säger Ian Bergström.

 

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »