• Bild från bygget i Xiamen, foto: Viking Line
  • Bild från bygget i Xiamen, foto: Viking Line
Johanna Boijer-Svahnström:
Johanna Boijer-Svahnström (längre version från Åland idag)
Publicerad: måndag, 16 september, 2019 - 15:38, uppdaterad: måndag, 16 september, 2019 - 17:10

Ännu oklart om nybygge får rotorsegel

Inga beslut har ännu fattats om Viking Lines nybygge Viking Glory ska få rotorsegel, liknande det som Viking Grace testkör på linjen Åbo-Stockholm.

– Vi har inte tagit slutligt beslut om det ännu, vi måste titta på utvärderingen av Grace först. Rutten är utmanande för seglet då man bara är ute på öppet hav i 1,5 timmar. Men i slutet av det här året eller i början av januari borde vi ha kommit fram till ett resultat, säger informationsdirektör Johanna Boijer-Svahnström.
Viking Glory byggs som bäst i kinensiska Xiamen. I somras höll man kölsträckning och just nu pågår stålarbeten. De sex stycken Wärtsilä 31-motorer man beställt har nyligen skickats från Vasa och ska småningom implementeras i bygget.

Fler Nyheter

Fler än 3000 hushåll utan el

Det pågår strömavbrott i stora delar av fasta Åland. 3160 hushåll är berörda vid 08:10. Det är hårda vindar som gör att träd faller på linjerna.

Man dömd till böter för hot

Tingsrätten har dömt en man till dagsböter på 90 euro efter att han har hotat en ordningsvakt till livet. Det var i början på sommaren som mannen avlägsnades från ett hotell i staden. Då slog mannen mot ordningsvakten och uttalade att han avsåg att döda ordningsvakten och att han skulle söka upp denne.

Person gripen med efterlysningar i riket

En person ljög om sina personuppgifter för polisen efter att ha blivit gripen under tisdagskvällen. Personen i fråga visade sig ha 18 aktiva efterlysningar, flera som innebar transport till fängelset i riket.

Först på Åland med antikvävningsmask

Ålands yrkesgymnasium och deras kursverksamhet är först på Åland med att ta i bruk antikvävningsmasken Dechoker. Det är en livräddningsanordning som ska användas i en nödsituation orsakad av kvävning.

Gunell och Sjögren kritiserar regeringsprogrammet

Camilla Gunell (S) och Katrin Sjögren (L) intervjuas av Felix Quarnström
- Min första reaktion är att det kanske inte är de stora visionernas regeringsprogram, säger Katrin Sjögren, Liberalerna, om det regeringsprogram som idag presenterades.

Turlistorna finns på nätet

Nu finns turlistorna för skärgårdstrafiken för 2020 att tillgå.

Avvikande turlista för Odin i morgon

M/S Odin har avvikande turlista i morgon onsdag 11 december på grund av blåsigt väder.

Tunnel och ändrad kommunreform i regeringsprogrammet

Nina Smeds har läst regeringsprogrammet
Upphandlingen av elhybridfärjan avbryts och kortruttsprojektet för västra Föglö avbryts till förmån för en tunnel. Nu går landskapsregeringen ut med att man vill bygga en tunnel, inte bara utreda. Och Töftöfärjan ska ersättas med en bro till Vårdö.

Finland har en ny regering

Nyhetsnotisen i ljudformat
President Sauli Niinistö utnämnde Sanna Marins regering till ny regering för landet i dag. Före det hade Niinistö godkänt regeringen Antti Rinnes avgång.