Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: torsdag, 21 februari, 2019 - 15:21Uppdaterad: torsdag, 21 februari, 2019 - 17:05
  • Mats Perämaa säger att mycket ännu är kvar på arbetet med det nya ekonomiska systemet. Foto: Malin Lundberg.

"Ännu några milstolpar kvar”

-Ännu finns det några milstolpar kvar tills Åland har sitt nya ekonomiska system, säger finansminister Mats Perämaa (Lib).

I går godkände Finlands riksdag det nya ekonomiska systemet. Förslaget innebär att Åland får tio miljoner mer i grundfinansiering. Den så kallade klumpsumman enligt det nuvarande systemet var 245 miljoner euro för år 2018 och är beräknad till 242,5 miljoner för år 2019. Men ännu finns oklarheter hur stor ökningen i det nya systemet blir säger Mats Perämaa.

-Det beror på hur det går med sotereformen i Finland. Om den går igenom som planerat får vi tio miljoner euro. Om den inte går igenom får vi inte riktigt lika mycket, men ändå en större summa, säger Mats Perämaa.

Det nya systemet innebär också att man årligen ser hur den åländska befolkningen ökar eller minskar i förhållande till den finländska befolkningen. Skattegottgörelsen, den så kallade flitpengen försvinner. Istället får vi skatteavräkning, vilket innebär att Åland får tillbaka sina kapital-, samfunds- förvärsvinkomstskatter. Ännu krävs att lagtinget och den nya riksdagen ska godkänna lagförslaget i oförändrad form.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »