• Mats Perämaa säger att mycket ännu är kvar på arbetet med det nya ekonomiska systemet. Foto: Malin Lundberg.
Mats Perämaa intervjuas av Nina Smeds:
En längre intervju med Mats Perämaa (från Åland idag):
Publicerad: torsdag, 21 februari, 2019 - 15:21, uppdaterad: torsdag, 21 februari, 2019 - 17:05

"Ännu några milstolpar kvar”

-Ännu finns det några milstolpar kvar tills Åland har sitt nya ekonomiska system, säger finansminister Mats Perämaa (Lib).

I går godkände Finlands riksdag det nya ekonomiska systemet. Förslaget innebär att Åland får tio miljoner mer i grundfinansiering. Den så kallade klumpsumman enligt det nuvarande systemet var 245 miljoner euro för år 2018 och är beräknad till 242,5 miljoner för år 2019. Men ännu finns oklarheter hur stor ökningen i det nya systemet blir säger Mats Perämaa.

-Det beror på hur det går med sotereformen i Finland. Om den går igenom som planerat får vi tio miljoner euro. Om den inte går igenom får vi inte riktigt lika mycket, men ändå en större summa, säger Mats Perämaa.

Det nya systemet innebär också att man årligen ser hur den åländska befolkningen ökar eller minskar i förhållande till den finländska befolkningen. Skattegottgörelsen, den så kallade flitpengen försvinner. Istället får vi skatteavräkning, vilket innebär att Åland får tillbaka sina kapital-, samfunds- förvärsvinkomstskatter. Ännu krävs att lagtinget och den nya riksdagen ska godkänna lagförslaget i oförändrad form.

Fler Nyheter

Nu projekteras besökscentret i Bomarsund

Tony Asumaa och Viveka Löndahl berättar mer:
Idag blev det klart att landskapsregeringen upphandlar projekteringen till besökscentret i Bomarsund. Enligt kultur- och utbildningsminister Tony Asumaa kommer det att byggas av landskapets fastighetsverk som kommer att agera hyresvärd gentemot landskapets kulturbyrå.

Vägarbeten i stan

Det är olika grävningsarbeten i Mariehamn som gör att framkomligheten är begränsad på vissa gator. Under den här veckan är Köpmansgatan delvis...

Fibernätet nere i Åva och Jurmo imorgon

På grund av omdragning av fiberkabel kommer Brändö-Kumlinge fibernät att ligga nere i Åva och Jurmo imorgon onsdag 27 mars från cirka kl 07.00 till och med torsdag 28 mars cirka kl 20.00.

Pectus permitterar personal

Anders Winkelmann intervjuas av Felix Quarnström:
Företaget Pectus permitterar sju av sina anställda. Anledningen är enligt partnern Anders Winkelmann att man förlorat en av sina stora kunder.

Isen på Slemmern har gått

Ett säkert vårtecken i Mariehamn är att isen på Slemmern gått. Det skedde igår kl 18.15.

Lägre vinst för ÅTT

Ålands-Tidnings tryckeri Ab (ÅTT) gjorde en vinst efter skatt på drygt 900.000 euro under 2018. Året innan var vinsten just över en miljon euro, skriver Ålandstidningen.

Hovrätten sänkte ersättning till misshandlad kvinna

Hovrätten sänkte ersättningen till en misshandlad kvinna från 15.000 euro till 10.000 euro i förlorade arbetsinkomster.

Viktigt att röjning i skogen lyckas

Hans Källmyr och Per Hazell
Ett välfungerande samarbete mellan aktörer är viktigt för att minimera skadorna efter stormen Alfrida, det menar Hans Källmyr, skogsskadesamordnare vid svenska skogsstyrelsen.

Hovrätten ändrar beslut om ombud

Hovrätten i Åbo häver tingsrättens beslut om att juristen Jyrki Kiianlinna inte får vara rättegångsombud eller biträde vid Ålands tingsrätt.