• Mats Perämaa säger att mycket ännu är kvar på arbetet med det nya ekonomiska systemet. Foto: Malin Lundberg.
Mats Perämaa intervjuas av Nina Smeds:
En längre intervju med Mats Perämaa (från Åland idag):
Publicerad: torsdag, 21 februari, 2019 - 15:21, uppdaterad: torsdag, 21 februari, 2019 - 17:05

"Ännu några milstolpar kvar”

-Ännu finns det några milstolpar kvar tills Åland har sitt nya ekonomiska system, säger finansminister Mats Perämaa (Lib).

I går godkände Finlands riksdag det nya ekonomiska systemet. Förslaget innebär att Åland får tio miljoner mer i grundfinansiering. Den så kallade klumpsumman enligt det nuvarande systemet var 245 miljoner euro för år 2018 och är beräknad till 242,5 miljoner för år 2019. Men ännu finns oklarheter hur stor ökningen i det nya systemet blir säger Mats Perämaa.

-Det beror på hur det går med sotereformen i Finland. Om den går igenom som planerat får vi tio miljoner euro. Om den inte går igenom får vi inte riktigt lika mycket, men ändå en större summa, säger Mats Perämaa.

Det nya systemet innebär också att man årligen ser hur den åländska befolkningen ökar eller minskar i förhållande till den finländska befolkningen. Skattegottgörelsen, den så kallade flitpengen försvinner. Istället får vi skatteavräkning, vilket innebär att Åland får tillbaka sina kapital-, samfunds- förvärsvinkomstskatter. Ännu krävs att lagtinget och den nya riksdagen ska godkänna lagförslaget i oförändrad form.

Fler Nyheter

Maxikarkki slutar sälja via Åland

Net trading group Åland AB slutar med den godisförsäljning som under namnet Maxikarkki har sålts via Åland Post.

LR svarar om effektiviteten vid Guttorp

Landskapsregeringen har nu svarat på vilka åtgärder som ska vidtas med anledning av resultaten från effektivitetsrevisionen av Ålands hälso- och sjukvård, Ålands polismyndighet, vägunderhållsenheten och Ålands fiskodling i Guttorp.

Landskapet beställer specialrevision av ÅMHM

Landskapsregeringen har beslutat om en specialrevision av Ålands miljö- och hälsoskyddsmyndighet, ÅMHM.

Polisen tvingades prioritera

Maria Hoikkala intervjuas:
Som Ålands radio rapporterade igår hann polisen inte fram till alla utryckningar de kallades till under tisdagen och bad i polisrapporten om ursäkt till anmälare och drabbade då resurserna inte räckte till.

Svårare än vanligt att rekrytera sjuksköterskor

Olli-Pekka Lehtonen:
Det har varit svårare än vanligt att rekrytera sjuksköterskor till ÅHS den här sommaren säger Olli-Pekka Lehtonen chefsläkare på ÅHS.

Villkorligt fängelse yrkas för grov stöld

Fem månaders villkorligt fängelse för grov stöld. Det yrkade åklagaren på under dagens rättegång där en man stod åtalad för att i april 2017 ha brutit sig in i en bostad i Sund genom att krossa ett fönster och tillgripa en flaska whisky.

Man dömd efter strypgrepp på kvinna

En 19-årig man dömdes för misshandel i onsdags i tingsrätten. Mannen har i augusti i fjol, utanför Sittkoffsgallerians garage i Mariehamn, tagit strypgrepp om en kvinnas hals.

Uppsagd daghemsföreståndare får rätt i förvaltningsdomstolen

I november i fjol avslutade en kommun en daghemsföreståndares provanställning, på grund av samarbetsproblem med både personal och föräldrar.

Direktsänd EU-valdebatt i Ålands radio och Ålandskanalen

I dag klockan 15 kan ni se och höra de åländska EU-valskandidaterna Camilla Gunell och Anton Nilsson i Ålands radios valdebatt inför EU-parlamentsvalet på söndag den 26 maj.