Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: torsdag, 16 december, 2021 - 11:02Uppdaterad: torsdag, 16 december, 2021 - 12:43
  • THL höll presskonferens om coronasituationen i dag och talade bland annat om omikronvarianten. Arkivfoto.

Ännu mycket oklart kring omikron

Mycket är ännu oklart kring omikronvarianten även om mer forskning hela tiden kommer. Det sade Carita Savolainen-Kopra från THL på dagens presskonferens om coronaläget i Finland.

Omikron smittar och sprids lättare än delta och forskning tyder på att det finns skydd, om än inte heltäckande, mot omikron för de som är dubbelvaccinerade och ännu bättre skydd för de som är trippelvaccinerade.

- Det verkar som om omikron ger en lindrigare sjukdomsbild - patienterna behöver oftast inte extra syre. Det kan man säga på basis av erfarenheter från Afrika, sade Savolainen-Kopra.

Per den 15 december hade man i Finland påträffat 34 fall av omikronvarianten.

Coronasmittfallen fortsätter att öka kraftigt i Finland men de ökade smittfallen har inte återspeglat sig i påbörjade vårdperioder, det vill säga belastningen på sjukvården har inte ökat i samma grad.

Fortfarande vårdas ett högt antal patienter inom intensivvården. Andelen ovaccinerade är fortfarande betydligt högre bland dem som får sjukhusvård och de ovaccinerade har mycket högre incidenstal än de vaccinerade, sade överläkare Otto Helve. 82,9 procent av finländarna har nu fått den andra dosen covidvaccin. Vaccinationsakten för den tredje dosen har i Finland varit hög.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »