Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: måndag, 24 januari, 2011 - 07:15Uppdaterad: tisdag, 30 augusti, 2016 - 10:21

Ännu juridiska oklarheter<br>om fornminnesregistret

I 20 av totalt 1.600 fall har fastighetsägaren inte accepterat att det finns en fornlämning på sin mark, eller att en registrering ska ske. De flesta av dem finns i Långbergsöda och Tengsöda byar i Saltvik. Det framkommer i landskapsregeringens svar på det spörsmål i lagtinget, med obunden samlings Danne Sundman som förste undertecknare, om hur man tänker göra för att få en rättssäker fornminnesförvaltning. Landskapsregeringen ska i en samrådsgrupp diskutera med de markägare som inte accepterar registrering. I vår ska landskapsregeringen komma med en förordning som ska reglera vilka uppgifter som ska finnas i fornlämningsregistret. I spörsmålet påpekar Danne Sundman att det nu gått fem år sedan lagtinget beslöt om fornminnesregistret, och han menar att det är beklämmande att det fortfarande finns juridiska oklarheter och brister i förvaltningen.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »