• Jomalas kommundirektör John Eriksson och kommunstyrelseordförande Harry Jansson. Foto: Eva Ringbom-Fonsell
  • Runa Tufvesson, biträdande finanschef på landskapet. Foto Eva Ringbom-Fonsell
Harry Jansson, John Eriksson och Runa Tufvesson
Nyhetsnotisen i ljudformat:
Publicerad: fredag, 20 september, 2019 - 06:51, uppdaterad: fredag, 20 september, 2019 - 09:20

Ännu ingen lösning på problemen med samfundsskatten

Den utredning som ska titta närmare på fördelningen av samfundsskatt mellan de åländska kommunerna har ännu inte kommit med några svar på om Jomala kan få tillbaka de samfundsskattepengar som kom Mariehamn tillgodo istället för Jomala.

I juni 2018 uppmärksammade Jomala att det finns företag som har sin verksamhet och anställda i Jomala, men deras samfundsskatt betalas felaktigt till Mariehamn.

-Inget har ännu hänt och vi är ganska upprörda över att det får gå till så här, säger Harry Jansson, Jomalas kommunstyrelseordförande.

Landskapet menade inledningsvis att det är upp till Jomala och Mariehamn att komma överens om eventuella justeringar. Mariehamns stadsdirektör Barbara Heinonen sade att det var frågan om relativt små summor och att man inte hade för avsikt att betala tillbaka, utan att det är viktigt att det i framtiden blir rätt. I maj i år tillsatte landskapet en arbetsgrupp som ska utreda fördelningen av samfundskatt mellan Ålands kommuner men ännu har man inte kommit fram till några riktlinjer.

-Frågan har varit aktuell länge och utredningen ska granska hur väl nuvarande system uppfyller lagens målsättning och se var det finns felkällor, säger landskapets biträdande finanschef Runa Tufvesson som är ordförande för arbetsgruppen.

Den 10 december ska arbetsgruppen vara klar med utredningen.

Fler Nyheter

20 kryssningsfartyg besöker Mariehamn 2020

Hör nyhetsnotisen i ljudformat:
Nu är anlöpen av kryssningsfartyg som besöker Mariehamn i år fastställda.

Nya namn i hållbarhetsråd

Hör nyhetsnotisen i ljudformat:
Landskapsregeringen har utsett medlemmar till det så kallade utveckling- och hållbarhetsråd som arbetar inom ramen för nätverket bärkraft.ax.

Cdon-rättegången: Vd och styrelseledamot vittnade

Peter Grönholm berättar om tisdagens rättegång
Rättegången i den så kallade Cdon-härvan fortsatte idag med vittnesförhör av Mikael Olander som var vd för Cdon fram till november 2011 och Daniel Eriksson vd för Pectus och styrelseledamot för Cdon Alandia.

Ålcoms vd varnar för våg av bluffsamtal

Tom Bengtsson, vd för Ålcom, intervjuas av Malin Henriksson
Flera ålänningar har på sistone drabbats av bluffsamtal, så kallade robotsamtal. De har blivit uppringda av ett utlandsnummer och uppmanats, via ett förinspelat meddelande, att göra ett knappval för att komma vidare.

Skärgårdsbutiker får investeringsstöd

Hör nyhetsnotisen i ljudformat:
Sottunga Andelshandel och Vårdö Närbutik Ab beviljas stöd för investeringar i kylutrustning av Landskapsregeringen. Sottunga Andelshandel får 1.050 euro och Vårdö Närbutik 1.530 euro, motsvarande 30% av den kostnad butikerna beräknas ha.

Regeringen säger upp avtalet om elhybridfärjan

Veronica Thörnroos, Annette Holmberg-Jansson och Christian Wikström från dagens presskonferens
Idag beslöt landskapsregeringen att säga upp avtalet med konsortiet, bestående av Ansgar Ab och Finlands färjetrafik Ab, om färjetrafik mellan Svinö och Mellanholm. Ålands radio direktsänder presskonferensen klockan 16.00 över webb-tv och radio.

Ännu inga förberedelser inför nya barnomsorgslagen

Finström, Vårdö och Föglö har ännu inte förberett sig för den nya barnomsorgslagen som träder i kraft 2021.

Landskapet godkänner stödpengar för skrotbortförsel

Landskapsregeringen har beslutat om att anta stödprinciper för bortforsling av skrotfordon.

Varm vinter bra, men riskfylld, för fästingar

Den varma och snöfria vintern har lett till att fästingarna klarat sig bra på fastlandet. Enligt Svenska YLE har det rapporterats om att både människor och husdjur blivit bitna av fästingar vintern igenom.