• Jomalas kommundirektör John Eriksson och kommunstyrelseordförande Harry Jansson. Foto: Eva Ringbom-Fonsell
  • Runa Tufvesson, biträdande finanschef på landskapet. Foto Eva Ringbom-Fonsell
Harry Jansson, John Eriksson och Runa Tufvesson
Nyhetsnotisen i ljudformat:
Publicerad: fredag, 20 september, 2019 - 06:51, uppdaterad: fredag, 20 september, 2019 - 09:20

Ännu ingen lösning på problemen med samfundsskatten

Den utredning som ska titta närmare på fördelningen av samfundsskatt mellan de åländska kommunerna har ännu inte kommit med några svar på om Jomala kan få tillbaka de samfundsskattepengar som kom Mariehamn tillgodo istället för Jomala.

I juni 2018 uppmärksammade Jomala att det finns företag som har sin verksamhet och anställda i Jomala, men deras samfundsskatt betalas felaktigt till Mariehamn.

-Inget har ännu hänt och vi är ganska upprörda över att det får gå till så här, säger Harry Jansson, Jomalas kommunstyrelseordförande.

Landskapet menade inledningsvis att det är upp till Jomala och Mariehamn att komma överens om eventuella justeringar. Mariehamns stadsdirektör Barbara Heinonen sade att det var frågan om relativt små summor och att man inte hade för avsikt att betala tillbaka, utan att det är viktigt att det i framtiden blir rätt. I maj i år tillsatte landskapet en arbetsgrupp som ska utreda fördelningen av samfundskatt mellan Ålands kommuner men ännu har man inte kommit fram till några riktlinjer.

-Frågan har varit aktuell länge och utredningen ska granska hur väl nuvarande system uppfyller lagens målsättning och se var det finns felkällor, säger landskapets biträdande finanschef Runa Tufvesson som är ordförande för arbetsgruppen.

Den 10 december ska arbetsgruppen vara klar med utredningen.

Fler Nyheter

Svamp på dagisgård bekämpades med Roundup

Felix Quarnström rapporterar och intervjuar Patrick Björck
Jordbruksbyrån vill utreda en incident där Finströms kommun förra veckan använde bekämpningsmedlet Roundup för att bekämpa en milt giftig svamp på Godby daghems område, något den svenske svampexperten Patrick Björck kallar tanklöst, och som inte följt de användningsvillkor som använts av finska TUKES.

Vill fördröja HFD-beslut

Centerns partiordförande Veronica Thörnroos
Lämna in kompletteringar för att fördröja Högsta förvaltningsdomstolens (HFD) utlåtande om vägplanen på västra Föglö.

Poststrejk i riket påverkar Åland

Nyhetsnotisen i ljudformat
Ifall en poststrejk bryter ut i riket mellan den 11 och 24 november kommer det att få följder även för Åland.

Vinna eller försvinna för IFK

Nyhetsnotisen i ljudformat
På dagen tre år efter att IFK Mariehamn tog det historiska guldet i fotbollsligan ska klubben inleda kvalet till en plats i europaspelet nästa år.

Många gjorde valkompassen på valdagen

Nyhetsnotisen i ljudformat
Ålands Radios valkompasser inför lagtings- och kommunalvalet gjordes av totalt runt 8530 personer och alla kompasser hade många användare under valdagen.

Knipans akterklaff har reparerats

Uppdatering: M/s Knipans akterklaff är nu reparerad och linjen Svinö-Degerby trafikeras enligt turlistan från klockan 13:15 i dag.

Vill starta ungdomsverksamhet igen

Brage Wilhelms är ordförande i Lumparlands UF
Lumparlands ungdomsförening vill att ungdomslokalen Furuborg på nytt blir en naturlig samlingsplats för ungdomar.

Extremväder kräver strategier för jordbruket

Sölve Högman
Tvära kast inom väderleken påverkar jordbruket och det finns olika strategier för att tackla det. Bland annat detta diskuterades under tisdagen vid ett seminarium som ingår i landsbygdsutvecklingsprogrammet.

Två nya i centralvalnämnden, tre lämnar pga jäv

Landskapsregeringen beslöt att tillsätta Christina von Hertzen och Britt-Marie Sjöström-Kärki som nya medlemmar i centralvalnämnden för lagtingsval.