Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: tisdag, 16 mars, 2010 - 11:47Uppdaterad: tisdag, 30 augusti, 2016 - 10:22

Anhörig bör få bli personlig assistent

Att en anhörig inte ska kunna utses till personlig assistent åt en handikappad enligt förslaget till ny handikappservicelag är orättvist och inskränker valfriheten. Det tycker lagtingsledamot Carina Aaltonen som har reserverat sig mot social- och miljöutskottets beslut att säga ja till lagförslaget. Carina Aaltonen tycker att det är en försämring av den nuvarande situationen där anhöriga utan särskild prövning kan antas som personlig assistent åt en handikappad. Utskottets majoritet anser att lagen ändå ger möjlighet för en anhörig att vara personlig assistent efter prövning, och att det räcker. Den nya handikappservicelagen är en så kallad blankettlag, alltså en kopia av rikets motsvarande lag, och lagförslaget diskuteras i lagtinget i morgon.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »