Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: fredag, 2 juli, 2021 - 12:03Uppdaterad: fredag, 2 juli, 2021 - 17:21
  • De nya inresereglerna godkändes av riksdagen i dag Arkivfoto.

Ändringarna i smittskyddslagen röstades igenom

Finlands riksdag godkände de omdiskuterade förändringarna i smittskyddslagen tidigare i dag.

För att resa in till Finland krävs antingen minst en dos vaccin eller ett negativt coronatest. Har man inget test på förhand måste man testa sig efter ankomst. Om man inte är fullvaccinerad krävs man också på ett coronatest efter ankomst. Fullvaccinerade behöver inte testas eller sitta i karantän.

Tidigare i veckan uttryckte landskapsregeringen i en skrivelse till social- och hälsovårdsministeriet kritik mot lagändringarna, bland annat för att Åland inte har tillräcklig testkapacitet att genomföra lagförslaget.

Ålands riksdagsledamot Mats Löfström anser att lagen inte är optimal.

- De ändringar vi fick till stånd löser de flesta problemen och möjligheterna att komma till Åland kommer vara större än till exempel i dag. Samtidigt vet vi att lagen är extremt problematisk att verkställa i praktiken för lokala myndigheter för att testkapaciteten inte räcker till, säger riksdagsledamot Mats Löfström.

Det är tänkt att lagen ska träda i kraft den 11 juli och lagen gäller fram till den 15 oktober.

I eftermiddag håller tjänstemän från Social- och hälsovårdsministeriet möte med tjänstemän från landskapsregeringen.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »