Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: tisdag, 29 juni, 2021 - 08:02Uppdaterad: tisdag, 29 juni, 2021 - 09:19
  • Enligt Mats Löfström kommer ändringarna att inte bli kännbara i praktiken men kan innebära ganska mycket huvudvärk för myndigheter. Arkivfoto: Felicia Bredenberg.

Ändringar i förslaget till nya gränsregler

Social- och hälsovårdsutskottet har tagit kritiken från bland annat grundlagsutskottet och gjort tre betydande ändringar i förslaget till nya gränsregler.

Det skriver Ålands riksdagsledamot, Mats Löfström, på sin facebooksida.

-Det gör systemet mycket bättre för enskilda, familjer, företag, turistbranschen och rederier, skriver Mats Löfström.

Sammanlagt gjordes tre ändringar av social- och hälsovårdsutskottet.

För det första ska så kallade ”gröna länder” bli kvar. För dem ska inga tester, vaccinering eller kontroller behövas. För det andra räcker det med en dos vaccin i stället för förhandstest för så kallade ”icke-gröna” länder. Det här innebär att inget negativt test behövs, när lagen trätt i kraft, för att resa in till Finland om man har en dos vaccin. Men det kommer att fortfarande att krävas ett andra test i Finland 72–120 timmar efteråt om du inte är fullt vaccinerad.

Som tredje bestämdes att lagen kommer bara vara i kraft till och med 15 oktober men den kan förlängas, skriver Mats Löfström.

Enligt honom kommer ändringarna att inte bli kännbara i praktiken men kan innebära ganska mycket huvudvärk för de myndigheter som ska övervaka systemet eftersom det i praktiken blir väldigt svårt att göra.

 

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »