Publicerad: fredag, 25 september, 2020 - 15:02Uppdaterad: måndag, 28 september, 2020 - 09:57
  • Sjöbevakningen befarar att regler som ändrar från vecka till vecka blir en logistisk mardröm. Foto Felicia Bredenberg

"Ändrade regler logistisk mardröm"

Det blir en logistisk mardröm om reserestriktionerna mot Sverige måste ändras varje vecka. Det säger Jim Kvarnström, vaktofficer vid Ålands sjöbevakningsstation, om att restriktionerna mot Sverige nu kan se annorlunda ut från en vecka till en annan.

- Allt här fungerar exakt som tidigare. Vi bevakar varje färjanlöp och står vid flygfältet, så inget av det har ändrats. Däremot hade vi inte räknat med att behöva återuppta arbetet så här fort. Mycket av den personal och utrustning vi använde har skickats tillbaka till fastlandet och nu måste vi få hit den igen, säger Jim Kvarnström.
Den personalförstärkning man tidigare haft kom från Helsingforsområdet, och kommer nu behövas där för att bevaka gränsen mot Estland.
- Det betyder att vi får hit personal från den östra gränsen som kanske inte har tillräckligt bra svenskkunskaper. Därför behöver vi organisera arbetet så att det alltid finns en svenskatalande tjänsteman i varje patrull. Det ska alltid finnas någon man kan prata med, så personalbytet ska inte orsaka några problem. Vi räknar inte med att resevolymerna kommer att vara så stora i höst att detta skulle innebära någon flaskhals, säger Jim Kvarnström.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »