Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: fredag, 19 juli, 2024 - 16:50Uppdaterad: fredag, 19 juli, 2024 - 17:47

Anders Eriksson sågar satellitövervakning : ”svårt att se någon fördel”

Under fjolåret introducerades ett satellitbaserat uppföljningssystem för jordbruksstöden i varje EU-land. Satellitbilderna ger svar på vad som odlas var och vilka stöd man som odlare har rätt till. Målet från livsmedelsverket är att kunna minska antalet kontrollbesök i framtiden. Men den åländske jordbrukaren Anders Eriksson ser det närmast som ett stort misstroende mot kåren.  

– Istället för att ha folk som kommer ut och besöker odlaren och kanske till och med kan ge goda råd så har man folk som sitter och tittar på satellitbilder, säger Anders Eriksson, som uppger att han flera gånger har uppmanats komplettera övervakningen med egna bilder från åkrarna för att bevisa de aktuella förhållandena, något som enligt honom skapar både oro och merarbete.  

Tidigare i veckan berättade vi att Naturresursinstitutet, Luke, för första gången har använt satellitbilder för att förutspå spannmålsskörd. Om metoden visar sig tillförlitlig kan den ersätta och komplettera deras datainsamling från jordbrukare.  

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »