Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: fredag, 19 maj, 2023 - 14:38Uppdaterad: söndag, 21 maj, 2023 - 18:48

ÅMHM känner till flera fall där personer med djurhållningsförbud flyttar till Åland och kan fortsätta ha djur

Ålands miljö- och hälsoskyddsmyndighet, ÅMHM, känner till flera fall där personer som har djurhållningsförbud i Sverige flyttat till Åland för att sedan fortsätta hålla djur.

Juridiskt finns det inga hinder mot detta, men bland allmänheten finns ett önskemål om att ändra systemet. I mars 2020 lämnades ett medborgarinitiativ som föreslog att ett djurhållningsförbud som utfärdats för en person i ett annat nordiskt land även ska gälla på Åland.  

Annett Pfeifer, som är veterinär på ÅMHM och viceombud för medborgarinitiativet, säger att frågan kan vara svår att hantera juridiskt då djurskyddslagarna skiljer sig länderna emellan. Då djurskyddslagen förnyas hoppas hon att åtminstone de djurhållningsförbud som utfärdas i riket även skulle gälla på Åland. 
– Vi tycker inte att Åland ska vara en plats dit man kan komma för att fortsätta med en dålig djurhållning, säger hon.  

Annett Pfeifer känner till ett par fall där personer med djurhållningsförbud i Sverige flyttat till Åland och sedan fortsatt ha djur. Men att exakt säga hur många fall det rör sig om är svårt då det inte finns något automatiserat system som informerar myndigheter i andra länder om förbuden.  
– Det kan säkert finnas ett mörkertal som vi inte alls vet om, säger hon. 

 

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »