Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: torsdag, 12 oktober, 2023 - 11:23Uppdaterad: torsdag, 12 oktober, 2023 - 14:07

ÅMHM fångar in vanvårdade katter för omplacering eller avlivning

Ålands miljö- och hälsoskyddsmyndighet har fattat ett beslut om att en grupp katter i Mariehamn ska fångas in. Katterna ska om möjligt omplaceras men annars avlivas. 

Det var i mitten av september som ÅMHM fick en anmälan som innehöll en misstanke om att katter vanvårdades. Senare samma dag utförde myndigheten en oanmäld inspektion där allvarliga brister konstaterades. 

I beslutet framgår att djurhållaren inte känner sig ansvarig över katterna förutom att hen matar dem. Myndigheten anser att det enda sättet att försäkra sig om att katterna, som är förvildade, “hålls under acceptabla förhållanden och inte utsätts för onödigt lidande, är att ta bort djuren” från personen ägo. Beslutet om att fånga in katterna är fattat på basen av djurskyddslagen och djurhållaren har haft möjligt att yttra sig.  

“Om katterna ska omplaceras kommer de att behöva kastreras, chipmärkas, vaccineras och socialiseras innan förmedling. Kostnaderna i samband med detta kommer att överstiga deras ekonomiska värde. De kommer därför att ges vidare till en djurskyddsförening utan kostnad, om förutsättningar för socialisering finns”, står det i beslutet.  

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »