Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: onsdag, 9 maj, 2018 - 15:08
  • EU-parlamentet i Bryssel. Arkivfoto: Nina Smeds.

Alternativ för 14:e EU-mandatet

- Ge finlandssvenskarna ett eget mandat i Europaparlamentet när Finland får en 14:e plats. Det föreslog minoritetsforskaren Johan Häggman i en kolumn i Vasabladet där han skrev att landet kunde delas in i två valkretsar som bygger på språk.

Förslaget får både medhåll och mothugg, skriver tidningen i dag.

Folktingssekreterare Markus Österlund tycker det låter som en bra idé och påminner om att man tidigare diskuterat hur man kunde få språkliga minoriteters röster hörd i parlamentet. SFP:s ordförande Anna-Maja Henriksson är tveksam till att dela in landet i valkretsar enligt språk och påminner om att partiets linje är att Åland ska få det nya mandatet. Även de Finlandssvenska socialdemokraternas ordförande Viktor Kock är mer positiv till att ge mandatet till Åland men säger att han inte är helt övertygad om den tanken heller. Kristdemokraten Peter Östman ser ett värde i att trygga ett svenskspråkigt mandat men lutar ändå åt att det 14:e mandatet kunde ges till Åland.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »