• Roger Nordlund längst fram i bild, foto: Hasse Persson-Bru
Roger Nordlund:
Publicerad: tisdag, 26 november, 2019 - 06:04, uppdaterad: tisdag, 26 november, 2019 - 07:55

Allvarligt för Ålands ekonomi om VL flaggar ut

Om Viking Line byter flagg på ett eller flera fartyg får det följder för Ålands ekonomi. Det menar blivande finansministern Roger Nordlund.

- Sjöfarten som helhet står för cirka 20 procent av vår BNP och färjtrafiken för ungefär 15 procent och skulle man lyfta bort det som helhet får det allvarliga följder för Åland, säger Nordlund.
Om Viking Line byter flagg påverkar det både kommunal- och statsskatter.
Det var i går som Viking Lines vd, Jan Hanses, sade att det kan bli aktuellt att se över flaggningen på fartygen som en följd av strejken som medfört att fem av Viking Lines sju fartyg står stilla.
–Vill vi att våra kunder inte ska drabbas av något liknande i framtiden kan det bli värt att titta på att variera flaggan på ett annat sätt än hittills, sade Hanses i går.

Fler Nyheter

Man dömd för misshandel

Nyhetsnotisen i ljudform:
Tingsrätten har dömt en man till 20 dagar fängelse för att ha misshandlat en annan man i juli under Rockoff-veckan 2018.

Gunell ifrågasatte Centerns objektivitet i tunnelprojekt

Jörgen Pettersson (C) och Camilla Gunell (S):
Hurdan relation har Centern och regeringsblocket till tunnelprojektören FS-links eftersom FS-links är de enda som hörts i finans- och näringsutskottet angående kortrutten undrade Camilla Gunell (S) i dag när lagtinget diskuterade utskottets utlåtande över budgetförslaget för 2020.

20.000 till Kastelholmssamtalen

Nyhetsnotisen i ljudform:
Kastelholmssamtalen som hålls i mars har fått 20.000 euro. Pengarna går till Ålands fredsinstitut som står bakom arrangemanget.

Villkorligt fängelse för bedrägeri

Nyhetsnotisen i ljudform:
Villkorligt fängelse i 3 månader för bedrägeri. Det blev domen under dagens rättegång där en man stod åtalad för grovt bedrägeri under 2014.

Avtal gällande räddningsväsendet sägs upp av staden

Jessy Eckerman, infrastrukturnämndens ordförande
Avtalen mellan Mariehamns stad och Jomala kommun sägs upp gällande brand- och räddningsväsendet. Det beslutades efter infrastrukturnämndens möte igår kväll.

Marknadsdomstolen ger fastighetsverket rätt om geriatriska

Stefan Rumander:
Marknadsdomstolen ger Landskapets fastighetsverk rätt i tvisten med Donalds Arkitekter Ab om geriatriska klinikens utbyggnad.

Fortfarande många hushåll utan el

David Karlsson, vd, Ålands Elandelslag
Det pågår strömavbrott i stora delar av fasta Åland. Under morgonen var det fler än 3000 hushåll som var utan el.

Man dömd till böter för hot

Nyhetsnotisen i ljudform:
Tingsrätten har dömt en man till dagsböter på 90 euro efter att han har hotat en ordningsvakt till livet. Det var i början på sommaren som mannen avlägsnades från ett hotell i staden. Då slog mannen mot ordningsvakten och uttalade att han avsåg att döda ordningsvakten och att han skulle söka upp denne.

Person gripen med efterlysningar i riket

Nyhetsnotisen i ljudform:
En person ljög om sina personuppgifter för polisen efter att ha blivit gripen under tisdagskvällen. Personen i fråga visade sig ha 18 aktiva efterlysningar, flera som innebar transport till fängelset i riket.