• Sedan mitten av september har Åland drabbats av liknande överbelastningsattacker åtminstone fyra gånger. Arkivfoto.
  • Ålcoms vd Daniel Dalén säger att det här är den allvarligaste överbelastningsattacken hittills. Arkivfoto: Owe Sjöblom.
Publicerad: lördag, 21 oktober, 2017 - 10:22, uppdaterad: måndag, 23 oktober, 2017 - 11:38

”Den allvarligaste vi haft hittills” UPPDATERAD

Åland har återigen drabbats av en överbelastningsattack eller en så kallad DdoS-attack. Det var under fredagskvällen strax efter klockan åtta som flera åländska företag drabbades.

- Det vi vet nu är att det här är den allvarligaste överbelastningsattacken vi har haft hittills, och den fortsätter för tillfället, säger Ålcoms vd Daniel Dahlén till Ålands Radio på lördagsförmiddagen.

Enligt Dahlén har vanligtvis angreppen pågått under omkring en halvtimme, den här gången har överbelastningsattacken pågått under flera timmar.

- Men vi arbetar för fullt med att avvärja den och vi har tagit in extra resurser. Den är väldigt intensiv, men hittills har vi ändå lyckats hålla internet öppet, säger Dahlén.

Enligt Ålcom ska själva störningarna på internet inte vara av det allvarligare slaget. Ålcom skriver också på sin hemsidan att ”attackerna fortsätter mot några av de drabbade företagen, och vi övervakar oavbrutet detta och jobbar med att hitta lösningar. Tjänsterna för övriga kunder har inga störningar för tillfället.”

- Det är vissa enskilda kunder som är särskilt hårt drabbade av störningar när det gäller vissa tjänster. Men ingenting ligger helt nere, säger Dahlén.

Enligt Dahlén har man nu lämnat över ärendet till Centralkriminalpolisen på fastlandet. Sedan mitten av september har åländska företag drabbats av liknande överbelastningsattacker åtminstone fyra gånger.

UPPDATERING

Strax efter klockan halv sex på lördagskvällen pågick fortfarande överbelastningsattacken, uppger Ålcom.

- Attacken fortsätter mot samma mål och vi arbetar just nu med att flytta om adresser till andra nät för att få bättre filtreringsmöjligheter, säger Valter Ullenius, serverchef på Ålcom till Ålands Radio.

- Det är egentligen först när tjänsterna är flyttade över till andra nät som störningarna minskar. Det är ett omfattande jobb att göra, men jag gissar att inom två timmar borde vi ha kommit rätt långt, säger Ullenius.

Tidigare under dagen informerade Ålcom via sociala medier att funktionen för att spela in tv-program via deras tv-box inte fungerade optimalt under fredagen. Det resulterade i att för flera av deras kunder som spelade in program från tv:n blev det ett glapp mitt i det inspelade materialet, eller i värsta fall, så spelades inget in alls.

- Inspelningarna är ganska känslig, speciellt när det kanske spelas in ett 50-tal program samtidigt, säger Ullenius.

Enligt Ullenius har Ålcom de resurser som krävs för att klara av angreppet, men menar att det kan bli aktuellt framöver att ta hjälp av tredjepartstjänster eller leverantörer som kan ”tvätta” trafiken om problemen fortsätter.

- Tidigare har vi inte drabbats så här hårt, och det har tvingat oss att snabba på tankesättet att flytta över till mindre känslig nät och att kanske ta hjälp av tredjepartstjänster, säger Ullenius.

Fler Nyheter

Fb-kritik mot bemötande i Eckerö

Stephan Toivonen och Arsim Zekaj intervjuas av Frippe Granlund
I drygt en vecka har det blåst snålt kring Eckerö kommun på sociala medier och i dag också i en insändare i Nya Åland.

ÅHS upphandlar personalhälsovård

Styrelsen för ÅHS har bestämt sig för att upphandla personalhälsovården från den privata sektorn.

Nej till fiskdiesel för landskapsfärjor

Det miljöarbete som utförs genom utvecklandet av fiskdiesel är värdefullt, men den är inte lämplig som bränsle för landskapsfärjorna.

Stökig kryssning i helgen

Tallink Siljas presstalesperson Marika Nöjd intervjuas av Marika Kvarnström:
Omkring 1500 finländska elever firade att examen är nära ombord på Tallink Siljas fartyg Galaxy i helgen.

Fullbokat på gnagarhotellet

Kadi Henell berättar att 4H-gårdens kaninhotell är fullt på sportlovet:
Det är så gott som fullbelagt på 4H-gårdens kaninhotell Gnagaren den här veckan. Det berättar 4H-ledaren Kadi Henell.

Bidrag ges till projekt mot plaster

Ålandsbanken finansierar i år nio Östersjöprojekt med sammanlagt nästan 250.000 euro. Många av projekten görs för att minska plastavfall och mikroplaster i Östersjön.

En greps för misshandel

Natten till i dag måndag kallades polisen till en bostad i Mariehamn där ett slagsmål pågick.

Ungdomar ratar kockyrket

Jan-Erik Sundström och Katarina Sundberg intervjuas av Tomas Tornefjell:
Restaurangerna har svårt att rekrytera kockar, och yrket lockar inte dagens ungdomar i någon större utsträckning. Antalet sökande till kockutbildningarna minskar och de som utbildar sig jobbar hellre dagtid i ett storkök än sena kvällar på en restaurang.

Fem procent färre hotellövernattade

Övernattningarna på hotellen i januari minskade med fem procent jämfört med januari förra året. Totalt gjordes 4494 övernattningar enligt färsk statistik från Åsub.