Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: fredag, 9 augusti, 2024 - 05:58Uppdaterad: fredag, 9 augusti, 2024 - 05:58
  • Christian "Snuffe" Johansson. Arkivfoto.

Allt mer antidepressiva läkemedel skrivs ut till unga på Åland - "fler och fler upplever nedstämdhet” 

Allt fler unga ordineras antidepressiva läkemedel. THL:s statistik visar att utskrivningarna ökat sedan 2014.

Orsakerna till utvecklingen kan vara flera, menar Christian Johansson, klinikchef för barn och ungdomskliniken på Ålands hälso- och sjukvård, ÅHS. 
– Dels tillgången på läkartjänster. Vi har bättre täckning idag vad gäller läkare på BUP. En annan anledning är att det är en allmän trend att fler och fler upplever nedstämdhet, säger Johansson.  

Det är bra att prata om ens mående med någon om man känner att man mår dåligt. Man ska inte försöka lösa det på egen hand då det finns hjälp att få, säger Johansson. Han menar också att man inte ska lita för mycket på nätet.   
– Ta hjälp på ett sånt sätt att man inte söker planlöst och driver omkring på internet. För där finns det allt möjligt. Där finns folk som vill dig väl, men också de som absolut inte vill en väl. Och det är inte lätt att hitta rätt på nätet.  

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »