Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: onsdag, 2 november, 2016 - 14:06
  • Trafikförseelser av olika slag är de vanligaste brotten som begås på Åland. Arkivfoto: Cecilia Ekströmer.

Allt fler kvinnor misstänks för brott

Kvinnornas andel bland brottsmisstänkta har ökat från 6 procent i början av 1980-talet till cirka 17 procent i genomsnitt de senaste åren, det visar färsk statistik från Åsub.

De vanligaste brotten som begås på Åland är trafikförseelser, och det gäller både för kvinnor och män. Kvinnornas andel av de misstänkta för trafikförseelser har ökat från 11 procent till cirka 24 procent mellan 1980 och 2015. Näst vanligast är egendomsbrott som omfattar stöld, skadegörelse och förskingring. Där har antalet misstänkta män minskat så att kvinnornas andel ökat en aning.

98 procent av offren för sexualbrott är kvinnor. Offren för misshandel, rån och utpressning är till övervägande del män. 3,8 procent av männen och 2,1 procent av kvinnorna på Åland har enligt statistiken varit utsatta för misshandel. I Finland har siffrorna varit något högre, medan andelen utsatta för misshandelsbrott i Sverige är lägre än här.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »