Allt fler barn och unga diagnostiseras med ADHD – medicineringen har ökat med flera hundra procent
Det blir allt vanligare att barn och unga diagnostiseras med ADHD. Pojkar får oftare diagnosen men man ser en kraftigare ökning bland flickor.
3,3 procent av barn och unga på Åland som är under 19 år har en ADHD-diagnos, 4,5 procent av pojkarna och 2,2 procent av flickorna. Det kan finnas ett litet mörkertal då statistiken enbart omfattar dem som diagnosticerats inom offentlig sektor.
I riket hade 8,3 procent av pojkarna mellan 7 och 17 år år 2022 diagnosen och bland flickorna var andelen 3,3 procent. Institutet för hälsa och välfärd konstaterar i en färsk rapport att diagnosen ökat kraftigt. På Åland är ökningen också stadig men inte lika skarp. Christian Johansson är klinikchef vid barn- och ungdomskliniken vid ÅHS.
– En anledning är att vi har blivit bättre på att hitta de som har de här sårbarheterna och behov av stödinsatser. En annan viktig grej är att samhället har förändrats oerhört, säger han.
Av de åländska barn som diagnostiserats med ADHD har 72 procent pågående medicinering. Sedan 2010 har medicineringen ökat med 373 procent, sedan 2015 med 50 procent. Motsvarande siffror i riket är 626 procent och 51 procent. Christian Johansson poängterar att diagnosen länge var ett okänt fenomen i Finland och att det därför är självklart att siffrorna har stigit. År 2000 fick ingen ADHD-medicinering på Åland.