Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: torsdag, 29 april, 2021 - 10:55Uppdaterad: torsdag, 29 april, 2021 - 12:36
  • Fortsatta restriktioner kan leda till att smittan hålls nere i sommar. Arkivbild.

Allt färre smittfall i Finland

Coronaläget i Finland ser allt ljusare ut och incidenstalet för hela landet visar just nu 64 per 100.000 invånare under en tvåveckorsperiod.

Det beror på att folk i stort sett följt restriktionerna, det framkom under THL:s presskonferens om coronaläget.

Pasi Pohjola, direktör vid social- och hälsovårdsministeriet, säger att de två kommande veckorna är avgörande för hur sommaren kan tänkas bli.

-Lyckas vi nu hålla smittoläget på en låg nivå och fortsatt följa restriktioner kan vi troligen hålla smittan i schack i sommar, sade Pasi Pohjola.

Det är främst personer under 50 år som insjuknar just nu. Enligt Pasi Pohjola har det har blivit vanligare att folk smittas då de träffar bekanta, även om det fortfarande är vanligast att man smittas av en person i samma hushåll. Han påpekar att det är inte heller är helt riskfritt att träffas utomhus med vänner, eftersom det finns situationer där människor har smittats då de umgåtts en längre tid utomhus.
I Finland har 88 procent av över 70-åringarna fått åtminstone en dos av coronavaccinet. I mitten av maj ska den största delen av finländarna som befinner sig i en riskgrupp ha fått åtminstone en dos coronavaccin.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »