Publicerad: fredag, 4 januari, 2019 - 15:47Uppdaterad: fredag, 4 januari, 2019 - 16:46
  • Skolorna ser ut att kunna öppna på måndag och alla kommuncentra har el. På bilden Camilla Hägglund-Palmqvist, Karl Nordlund, Lennart Johansson och Tommy Thörnroos. Foto Hasse Persson-Bru.h

Alla kommuncentra har nu el

Alla kommuncentra på Åland har nu el men störningar kan ändå förekomma. Arbetet att få igång elen för fler pågår kontinuerligt. Det framgick från den presskonferens som räddningsverket höll under eftermiddagen.

Telefonin har gått framåt och den fasta telefonin under kontroll och körs med viss reservkraft. I mobilnätet är täckningen god.

Enligt information från elbolagen så tar det till början på nästa vecka innan alla stora ledningar är reparerade och det kan dröja upp till två veckor innan vissa lågspänningsledningar är reparerade.

Det är skolstart på måndag och skolorna kan starta som planerat.

Camilla Hägglund-Palmqvist ansvarig för beredskapsärenden vid landskapet menar att läget i kommunerna är under kontroll.

-Alla kommuner har nödinkvarteringsplatser, om de inte räcker ska kommunerna hjälpa varandra. Kommunerna ansvarar själva för info till sina medborgare. Kommunerna uppmanas också ha uppsökande verksamhet, finns det ensamma och isolerade där ute?, säger Camilla Hägglund-Palmqvist.

Polisen betonar att man under helgen inte ska ta itu med olika röjningsprojekt själv trots att det kliar i fingrarna.

-Arbeta i par och arbeta under årets ljusa timmar och låt fackmän ta hand om elledningar och träd, säger polisen Tommy Thörnroos.

För att hjälpa personer som sitter isolerade i sina hem efter stormen beroende på nedfallna träd i kombination med elledningar öppnar myndigheterna nu ett telefonnummer.

Från klockan 14.30 fram till klockan 21.00 i dag fredag kan man ringa 0457 34 55 171 och anmäla detta. Mer information om detta kan ni läsa i en skild artikel här på vår hemsida.

 

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »