Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: måndag, 19 juli, 2010 - 12:08Uppdaterad: tisdag, 30 augusti, 2016 - 10:22

Algblomning i åländska vatten

Det varma vädret under de gångna veckorna har fått algerna att trivas. Större ytansamlingar av alger har länge varit synliga i södra Östersjön och nu börjar Ålands miljö- och hälsoskyddsmyndighet få in rapporter om lokala algblomningar i åländska vatten. -Det är ofta cyanobakterier, så kallade blågrönalger, som blommar och en del av dem kan producera gifter som kan vara skadliga för människor och husdjur, säger Helena Jarvad, som är tillförordnad miljöskyddsinspektör. Eftersom barn och husdjur lätt får i sig mycket vatten när de badar bör man undvika att låta dem bada i vatten med algblomning. Djur som dricker vatten med mycket alger kan bli allvarligt sjuka och till och med dö av förgiftning. Husdjur som får symtom på algförgiftning bör få veterinärvård så fort som möjligt. För vuxna människor är dock risken liten att drabbas av förgiftning om man badar i vatten med algblomning.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »